Care este cel mai toxic pește din lume. Conține 70 de paraziți și este consumat de numeroși români

Peștele este o sursă importantă de proteine și nutrienți esențiali, dar nu toate speciile sunt la fel de sănătoase. Un studiu realizat de specialiști în domeniul sănătății arată că somonul norvegian, unul dintre cei mai consumați pești din lume, este și unul dintre cei mai periculoși.

Pește. Foto: iStock.
Pește. Foto: iStock.

Acesta conține peste 70 de tipuri de paraziți și este expus la numeroase substanțe chimice utilizate în crescătorii pentru a controla infecțiile și bolile. Deși Norvegia impune reguli stricte în fermele piscicole, utilizarea antibioticelor și a altor compuși toxici nu poate fi complet eliminată.

De ce este somonul norvegian considerat toxic?

Peștele de crescătorie este hrănit cu un amestec de furaje procesate, care conțin, pe lângă făină de pește, și diverși aditivi chimici. Pentru a preveni răspândirea bolilor, crescătorii folosesc antibiotice și pesticide, unele dintre acestea rămânând în carnea peștelui.

Angajații care lucrează în fermele de somon sunt obligați să poarte echipament de protecție, inclusiv măști și combinezoane speciale, deoarece substanțele folosite pentru a menține bazinele curate sunt periculoase pentru sănătate. Aceleași substanțe ajung inevitabil și în organismul consumatorilor.

Diferențele dintre somonul norvegian și somonul sălbatic

Un aspect important de luat în considerare este diferența nutrițională dintre somonul de crescătorie și cel sălbatic. Somonul norvegian are un conținut caloric ridicat, de aproximativ 212 calorii la suta de grame, comparativ cu doar 115 calorii în cazul somonului sălbatic.

Mai mult decât atât, analizele arată că somonul de crescătorie conține niveluri mai mari de grăsimi nesănătoase și de contaminanți toxici. În schimb, somonul sălbatic, care se hrănește în mod natural, are un profil nutrițional mai echilibrat și un risc redus de contaminare.

Pentru cei care vor să beneficieze de acizii grași Omega-3 fără riscurile asociate consumului de somon de crescătorie, există alternative mai sigure. Pești precum macroul, heringul sau sardinele sunt surse excelente de Omega-3 și conțin mult mai puțini contaminanți.

Specialiștii recomandă alegerea peștelui sălbatic ori de câte ori este posibil și evitarea produselor de acvacultură intensivă, care pot ascunde pericole pentru sănătate. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moara braila portal jpg
gravida jpg
masini vanzare automobile noi parcare foto shutterstock
sat case adobestock jpg
macrou la gratar cu legume jpg jpeg
Melania Trump, sotia lui Donald Trump jpg
barbat china pumn blocat captura video jpg
papa francisc profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net