Ce este fibrilația arterială, afecțiunea de care suferea Petrică Mâțu Stoian. Stresul este unul dintre factorii de risc

Ultima actualizare:

    Petrică Mâțu StoianFOTO: Facebook/Petrică Mâțu Stoian Oficial
Petrică Mâțu StoianFOTO: Facebook/Petrică Mâțu Stoian Oficial

Petrică Mâțu Stoian, cântărețul de muzică populară care a murit sâmbătă la Spitalul Județan din Reșița în urma unui șoc septic, suferea de fibrilație arterială. El a făcut bronho-pneumonie post-COVID, iar medicii au încercat să îi pună o mască de oxigen. Dar pentru că nu a suportat, au fost nevoiți să îl transfere pe secția ATI și să-l intubeze.

Medicul Cosmin Librimir, directorul medical al Spitalului Reșița a precizat pentru Reper24artistul suferea de fibrilație atrială. ”Adică inima îi bătea neregulat dar cu un ritm ridicat. Are și insuficiență de valvă mitrală și erau toate motivele sa facă cheaguri, din cauza bolii fără covid. Lua tratament anticoagulant, dar din cauza faptului că a făcut o bronho-pneumonie post Covid a intrat în stare septică și atunci totul se dereglează destul de aspru.

La clinica privată unde era internat a observat că scuipă sânge, a chemat ambulanța și a fost adus la UPU Reșița. Pentru că avea saturație de oxigen mică s-a încercat să i se pună mască dar pentru că nu a suportat-o a fost transferat pe secția de ATI și a fost intubat“ a explicat doctorul Cosmin Librimir.

Prof. Dr. Eduard Apetrei, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” explică într-un articol publicat în Romanian Journal of Cardiology, că fibrilaţia atrială ( Fi.a.) este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac ce afectează, împreună cu insuficienţa cardiacă, milioane de oameni atât în Europa cât şi în America. Numărul de bolnavi este impresionant şi continuă să crească.

Fibrilația atrială este un ritm cardiac neregulat și adesea foarte rapid (aritmie) care poate duce la cheaguri de sânge în inimă. Fi.a crește riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații legate de inimă, se arată într-un articole publicat pe site-ul mayoclinic-org.

În timpul fibrilației atriale, camerele superioare ale inimii (atrii) bat haotic și neregulat - desincronizat cu camerele inferioare (ventriculii) ale inimii. Pentru mulți oameni, A-fib poate să nu aibă simptome. Cu toate acestea, fibrilația arterială poate provoca bătăi rapide și puternice ale inimii (palpitații), dificultăți de respirație sau slăbiciune.

Episoadele de fibrilație atrială pot veni și dispar sau pot fi persistente. Deși de obicei nu pune viața în pericol, este o afecțiune medicală gravă care necesită un tratament adecvat pentru a preveni accidentul vascular cerebral.

Cauzele fibrilației arteriale

Medicul Edupard Apetrei spune că sunt multiple cauzele fibrilației arteriale. ”Cele mai frecvente sunt cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, valvulopatiile. Alte cauze mai rare: boli congenitale, disfuncţii tiroidiene, obezitatea, apneea în somn, boli pulmonare cronice, diabetul zaharat, insuficienţa renală. Fi.a. apare şi după intervenţiile chirurgicale pe torace şi mai ales pe inimă”.

Alți factor de risc pot fi:

  • Vârsta. Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta fibrilație atrială.
  • Consumul de alcool. Pentru unii oameni, consumul de alcool poate declanșa un episod de fibrilație atrială. Consumul excesiv de alcool crește și mai mult riscul.
  • Istoricul familial. Un risc crescut de fibrilație atrială apare în unele familii.

Unii oameni cu fibrilație atrială nu observă niciun simptom. Alții pot simți:

  • Senzații de bătăi ale inimii rapide, fluturate sau puternice (palpitații)
  • Dureri în piept
  • Ameţeală
  • Oboseală
  • Dificultăți de respirație
  • Slăbiciune

Medicii au descoperit patru tipuri de fibrilație arterială:

Cum prevenim fibrilația arterială

Pentru a nu ajunge la această afecțiune, specialiștii ne îndeamnă la un stil de viață sănătos. Iată câteva sfaturi de bază pentru sănătatea inimii:

  • Adoptați o dietă nutritivă
  • Faceți exerciții fizice regulate și mențineți o greutate sănătoasă
  • Nu fumați
  • Evitați sau limitați consumul de alcool și cofeină
  • Gestionați stresul, deoarece stresul intens și furia pot cauza probleme de ritm cardiac.

Tratamentele pentru fibrilația atrială includ medicamente pentru controlul ritmului cardiac și reducerea riscului de accident vascular cerebral și proceduri pentru restabilirea ritmului cardiac normal. Este posibil să fiți tratat de un medic de familie sau să fiți îndrumat către un specialist în inimă (un cardiolog).

Citește și:

EXCLUSIV Ce i-a spus Petrică Mâțu Stoian Stelianei Sima, cu trei zile înainte de a muri: "Asta e ultima mea filmare". Ultima poză cu artistul în viață

Petrică Mâțu Stoian slăbise brusc 25 kg, de la o mare supărare. A suferit enorm

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net