Ce să folosești în loc de zahăr? Lista înlocuitorilor gustoși și sănătoși

Zahărul este cel mai des întâlnit îndulcitor în multe dintre alimentele pe care le consumăm, fie că vorbim despre sucuri, cereale, produse de panificație sau diferite batoane. Auzim de multe ori că zahărul este extrem de nociv și are efecte dăunătoare asupra sănătății noastre, pe termen lung, însă mulți dintre noi nu găsim un înlocuitor la fel de... gustos!

1 zahar shutterstock 1649448835 jpg jpeg

Zahărul poate duce la afecțiuni medicale grave, fie că vorbim despre boli de inimă, ficat, diabet sau obezitate. În cantități mici, însă, zahărul este perfect normal și chiar ajută la o dietă echilibrată, deși  există alternative mult mai sănătoase pentru organism. Sunt la fel de gustoase, diferența fiind că au mult mai puține calorii sau, în funcție de caz, deloc.

La fel de interesant: 6 trucuri să scapi de dependența de zahăr, de la un celebru nutriționist

Stevia, spre exemplu, este un îndulcitor natural produs de un arbust des întâlnit în america de sud. Este mult mai dulce decât zahărul și deși poate avea un gust ușor diferit, avantajul este că nu conține deloc calorii. Astfel, stevia reduce riscul de obezitate și nivelul de zahăr din sânge.

Înlocuitori sănătoși pentru zahăr

Alcoolii de zahăr, denumiți și polioli, sunt carbohidrați extrași din diferite fructe și legume. Eritritolul, xilitolul și maltitolul nu deteriorează dantura, pentru că nu fermentează în contact cu bacteriile regăsite în salivă. Au mult mai puține calorii și reprezintă înlocuitori perfecți pentru persoanele care suferă de diabet.

Ți-am mai pregătit și:  Desert de post din trei ingrediente, fără zahăr și făină

Aluloza sau D-aluloza este un tip de zahăr, practic, care se regăsește în fructe. Este aproape la fel de dulce ca zahărul pe care îl folosim în mod normal, dar are mult mai puține calorii- 0.2/gram consumat. Gustul este aproape același, motiv pentru care îl poți folosi cu ușurință în diverse preparate.

În mod surprinzător, curmalele au multe beneficii pentru sănătate și sunt o alternativă uluitoare pentru zahăr. Au de la nutrienți la fibre, potasiu, vitamine și antioxidanți, iar datorită gustului extrem de dulce pot fi folosite în multe prăjituri și preparate care, în mod normal, ar folosi cantități mari de zahăr.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Ion Hristescu png
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
cub iosif rotaru png
cub larisa iordache png
BeFunky collage (22) jpg
Roxana, alături Liviu Guță
cub andreea banica animat gif
Alexandru Arșinel, înmormântat la Bellu
Haaland jpeg
Alina Parnescu face carieră în muzica populară FOTO Arhivă personală A.P.
image
image
image
image
7 front elvetianca pensiune jpg
6 baza 1 garsoniera jpg
rate banci jpg
calendar ortodox 2021 03 octombrie sf dionisie aeropagitul png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Alexandru Arșinel, înmormântat la Bellu