De ce reținem apa în organism și ce soluții există. Cauzele și simptomele retenției de apă

Ultima actualizare:

  Multe femei rețin apa în organism și cresc în centimetri
Multe femei rețin apa în organism și cresc în centimetri

Retenția de apă reprezintă o problemă des întâlnită și se manifestă prin picioarele umflate, inflamații la nivelul articulațiilor, balonare, creștere în greutate, migrenă și starea generală de disconfort. Nutriționistul Gianluca Mech ne spune care sunt cauzele și ce putem face pentru a evita sau rezolva această problemă.

Circulația, rinichii, sistemul limfatic, factorii hormonali și alte sisteme din organism contribuie la menținerea nivelului de lichide din corp.

Dacă apare, însă, o problemă la unul dintre aceste organe sau funcții, atunci apare și retenția de apă.

Simptomele retenției de lichide depind de zona pe care o afectează. Spre exemplu, partea inferioară a picioarelor, mâinile, abdomenul și pieptul. La nivelul membrelor simptomele includ:

 • umflături;
 • modificări ale culorii pielii;
 • piele cu textură lucioasă și excesiv de întinsă;
 • zone ale pielii care rămân colorate atunci când sunt ușor apăsate cu degetul;
 • dureri și sensibilitate la nivelul membrelor;
 • rigiditate la nivelul articulațiilor;
 • creștere în greutate.

Cauzele retenției de apă

Corpul uman folosește un sistem complex pentru a-și regla nivelul lichidelor.

Factorii hormonali, sistemul cardiovascular, sistemul urinar, ficatul și rinichii joacă un rol important în acest proces.

Sistemul limfatic

”Sistemul limfatic transportă limfa prin corp. Limfa este un lichid care conține globule albe din sânge ce ajută sistemul imunitar să apere corpul împotriva infecțiilor. Deoarece sistemul limfatic furnizează și reabsoarbe lichidul limfatic, acesta ajută și corpul să mențină echilibrul fluidelor. Dacă o problemă împiedică sistemul limfatic să funcționeze corect, lichidul poate începe să se acumuleze în jurul țesuturilor. Acest lucru poate provoca umflături în diferite părți ale corpului, inclusiv în abdomen, glezne sau laba piciorului”, explică nutriționistul Gianluca Mech.

Rinichii

La rândul lor, rinichii filtrează sângele și ajută la menținerea nivelului de lichid în organism, funcționând ca un filtru al corpului.

Dacă însă rinichii nu funcționează corect, nu pot îndepărta toxinele, fluidele și sodiul. Prin urmare, lichidul va rămâne în corp.

Persoanele cu boli renale cronice, de exemplu, pot observa umflături la nivelul membrelor inferioare, mâini sau față.

Sarcina

În timpul sarcinii, corpul reține mai multă apă decât de obicei și acest lucru poate duce la umflarea membrelor inferioare.

Lipsa activității fizice

Persoanele cu probleme de mobilitate sau stil de viață sedentar pot dezvolta edem la nivelul inferior al picioarelor.

Malnutriție

Albumina este o proteină care ajută corpul uman să gestioneze fluidele. Atunci când o persoană are un deficit sever de proteine, apare retenția de apă.

Infecții și alergii

Rolul sistemului imunitar este de a apăra organismul de boli și infecții. Când sistemul imunitar detectează un invadator nedorit, cum ar fi bacteriile sau un alergen, acesta va lansa un atac.

Inflamația face parte din acest proces. Când apare inflamația, corpul eliberează histamină. Histamina face ca decalajele dintre celulele pereților capilarelor să se lărgească.

Face acest lucru pentru a permite celulelor albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor să ajungă la locul inflamației.

Cu toate acestea, poate permite și scurgerea fluidului din capilare în țesuturile înconjurătoare. Umflarea care rezultă din aceasta este de obicei pe termen scurt.

Medicație

Excesul de analgezice, de antidepresive si de medicamente care reglează tensiunea arterială pot cauza retenție de apă.

De asemenea, anticoncepționalele sau unele pastile recomandate pacienților cu diabet.

Ce remedii 100% naturale există pentru retenția de apă

„Problemele legate de retenția de apă pot fi remediate și cu ajutorul suplimentelor lichide pe bază de plante naturale, special concepute pentru detoxifierea și echilibrarea organismului. Atenție, însă, să nu alegeți orice supliment găsit în comerț sau online, ci acelea recomandate de nutriționiști, dovedite a fi eficiente, fără coloranți, zahăr, sau compuși chimici problematici”, atrage atenția Gianluca Mech.


  Nutriționistul Gianluca Mech recomandă diureticele pe bază de plante pentru a scăpa de retenția de apă
Nutriționistul Gianluca Mech recomandă diureticele pe bază de plante pentru a scăpa de retenția de apă

Acesta N recomandă diureticele pe bază de plante pentru a scăpa de retenția de apă.

Folosește, de exemplu, Depurativo Antartico, pe care-l diluează într-un pahar cu apă și îl consumă în fiecare dimineață înainte de masă.

Sau Diur-Mech, un produs diurectic care ajută la eliminarea retenției de apă din organism, dar și a celulitei. Suplimentele nu conțin alcool, zahăr, conservanți, gluten și lactoză.

image
image
image
image
image
image
decoruri paste 3 jpg
elon musk conturat pe fundal albastru Twitter shutterstock 2221703039 jpg
pard din istambul plin de lalele jpg
permise auto jpeg
calendar ortodox 2021 22 martie sfantul sfintit mucenic vasile preotul din ancira png
Prof dr Joseph Dituri Foto Youtube jpg