Mihaela Bilic explică. De ce este mai indicată pâinea prăjită, deși îngrașă la fel ca cea proaspătă

Ultima actualizare:

    Pâinea prăjită nu slăbește, însă este mai sănătoasăFOTO: Unsplash.com
Pâinea prăjită nu slăbește, însă este mai sănătoasăFOTO: Unsplash.com

Pâine proaspătă sau prăjită? Probabil că avem deseori această dilemă. Pâinea prăjită miroase frumos, este gustoasă, însă și cea proaspătă este pufoasă și delicioasă. Nutriționista Mihaela Bilic, noul doctor de la PRO TV, spune că atît pâinea proaspătă cât și cea prăjită îngrașă la fel, însă balonează diferit.

Pâinea face parte din alimentația noastră zilnică și aproape că nu este persoană care să nu iubească mirosul de pâine proaspătă, aburindă, abia scoasă din cuptor. Medicii recomandă însă pâinea prăjită, în multe cazuri, fie că este vorba despre o cură de slăbire, fie că este vorba despre un regim alimentar pentru o afecțiune.

”Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe. Ce este diferit între sortimente?

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci doar ajută la digestie/tranzit intestinal. Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.

Pâinea prăjită devine mai ușoară după tratarea termică

”Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, ajunge la 340cal prin prăjire. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat”, a mai spus Mihaela Bilic.

Nutriționista a mai subliniat că atunci când prăjim pâinea trebuie să evităm să o rumenim prea tare. ”Tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”,a explicat Bilic.

Citește și:

Secretul pâinii românești care a cucerit Europa

Cea mai bună pâine la dietă nu trebuie să conţină zahăr

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net