O țigară îți scurtează viața cu 11 minute. Cât de lung e drumul până la cancer pulmonar

Ultima actualizare:

    În afară de creșterea riscului de cancer pulmonar, fumatul dă o mulțime de alte efecte adverse în organismFoto: Freepick
În afară de creșterea riscului de cancer pulmonar, fumatul dă o mulțime de alte efecte adverse în organismFoto: Freepick

Să fie doar un mit faptul că fumatul cauzează cancer pulmonar? Unii așa cred și, curajoși, se mândresc cu faptul că fumează din adolescență fără să fi pățit nimic. Medicii, în schimb, au alte statistici și atrag atenția că cel puțin 80% dintre cazurile de cancer sunt provocate de tutun.

Cancerul bronhopulmonar este campion absolut în clasamentele oncologice. Ucide an de an, la nivel mondial, cel mai mare număr de bolnavi dintre toate tipurile de cancer. Dr. Bogdan Cârlan, oncolog în echipa spitalului Onco Card Brașov, consultă zi de zi bolnavi de diferite tipuri de cancer, tratează toate categoriile de tumori solide. 40% dintre pacienții săi au cancer de plămâni, un tip de cancer depistat adesea în stadii avansate.

„70% din cazuri sunt stadiul 3 și 4, cel puțin în ultima perioadă am avut multe stadii 4 diagnosticate. Oamenii vin de cele mai multe ori în stadii avansate sau metastatice, în care nu mai putem face mare lucru, deși progresele în oncologie au fost revoluționare cel puțin în ultimii 10-15 ani. Din păcate, raportul de mortalitate clasează în continuare această boală pe locul 1, la bărbați. În România, în anul 2018, din 12.000 de cazuri noi de cancer bronhopulmonar au existat 10.000 de decese. Acestea sunt cifrele oficiale. Neoficial situația este mult mai gravă. Explicația stă în faptul că pacienții nu ajung să fie diagnosticați la timp. Nu avem - de cele mai multe ori - uneltele necesare pentru diagnostic peste tot în țară. Totul pleacă de la medicul de familie care atunci când apar primele simptome – tuse, tuse cu expectorație sangvinolentă, lipsa de aer, scăderea în greutate, oboseala cronică - ar trebui să direcționeze pacientul către un serviciu de pneumologie pentru confirmarea unei suspiciuni de cancer”, explică Dr. Cârlan.


    Dr. Bogdan Câlan, medic oncolog
Dr. Bogdan Câlan, medic oncolog

Ce nu știai despre fumat: o țigară îți scurtează viața cu 11 minute

Oncologul Bogdan Cârlan consideră că vorbim despre un tip de cancer pentru care fumatul poartă cea mai mare vină. Medicul pledează pentru renunțarea la tutun și vine cu cifre susținute de studii care să motiveze pacienții aflați în această situație. “Fumatul este pe locul 1 ca și cauza a cancerului bronhopulmonar. Cel puțin 80-85% dintre cazurile de cancer bronhopulmonar sunt provocate de fumat. Se spune că o țigară scurtează viața unui om cu 11 minute. Înainte știam că este vorba despre 7 minute, recent cercetătorii au actualizat la 11, în urma studiilor”, spune specialistul.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la fumat

Există toate șansele de regenerare atunci când renunți la tutun. Un studiu publicat recent spune că un pacient nou care tocmai a fost diagnosticat cu cancer bronhopulmonar și renunță la fumat în ziua aceea, cu prima doză de tratament în 2-3 zile, răspunde mai bine la tratament și tolerează mai bine efectele secundare ale tratamentului decât în cazul în care nu s-ar fi lăsat de fumat. „Există efecte benefice încă din primele 20 de minute de când nu mai fumezi, apoi la 24 ore, în prima lună, primele 6 luni. După 1 an, deja se reduce la jumătate riscul bolilor cardiovasculare. În 5 ani riscul de afecțiuni cardiovasculare este aproape 0, ca la un pacient care nu a fumat. Iar la 15 ani, riscul de cancer bronhopulmonar este ca la un nefumător. Deci avem nevoie de 15 ani ca să ne întoarcem la zero, să avem un țesut complet sănătos”, declară specialistul Onco Card.

Cum se tratează cancerul pulmonar

Cancerul de plâmâni conduce în topurile oncologice mondiale privind numărul de îmbolnăviri și decese, dar în același timp este fruntaș și în ceea ce privește tratamentele moderne care cresc șansele de supraviețuire și calitatea vieții pacienților. Dr. Bogdan Cârlan vorbește chiar despre o revoluție în acest domeniu și spune că situații care erau de neînchipuit în urmă cu 20 de ani au acum rezolvare prin medicina modernă.


    Fumătorii e bine să-și facă periodic un computer tomograf (CT) de torace
Fumătorii e bine să-și facă periodic un computer tomograf (CT) de torace

“Când depistam - acum 20-30 de ani - un pacient cu cancer bronhopulmonar metastatic nici nu credeam că vom putea ajunge să îi prelungim viața sau să îi îmbunătățim calitatea vieții. Acum, după o lună, două, trei de tratament țintit starea lor se îmbunătățește de parcă nici nu ar avea cancer. Este în prim plan imunoterapia, dacă inițial s-a folosit mai mult în stadiile metastatice, și era utilizată ca monoterapie, deci neasociată, acum se asociază cu chimioterapia, conform ghidurilor, ca tratament de primă intenție în anumite cancere în care nu există mutație activatoare și nu numai. Nu toate cancerele pulmonare sunt tratate cu imunoterapie, tratamentul diferă în functie de amprenta moleculară a cancerului fiecărui individ. Studiile sunt în desfășurare pentru combinația imunoterapie cu tratament țintit, așteptăm date mature despre aceste asocieri, în diferite stadii ale bolii”, afirmă oncologul.

De altfel, spitalul Onco Card Brașov va fi la rândul lui parte dintr-un studiul internațional legat de răspunsul terapeutic al pacienților cu cancer bronhopulmonar. “Studiul va viza cancerul bronhopulmonar în stadiu metastatic – adenocarcinom sau carcinom scuamos – este un studiu prospectiv de fază 4 prin care vom evidenția mutațiile acționabile și biomarkerii care rezultă în urma unui tratament de linia întâi. Tratamentul este standard, dar se fac două tipuri de testări genetice ce cuprind analize de sânge și țesut înainte și după tratament . Astfel observăm dacă apar mutații sau biomarkeri care ne pot ajuta să înțelegem mai bine răspunsul pacienților la tratamentul administrat”, declară doctorul Cârlan.

Nu prea există simptome

Diagnosticul de cancer bronhopulmonar se confirmă mereu numai în urma unei bronhoscopii cu biopsie, bineînțeles după ce pacientul a efectuat o investigație imagistică înainte – cea mai importantă este computerul tomograf (CT) de torace. Acum 20-30 de ani se folosea în diagnostic radiografia pulmonară, dar acum putem depista tumorile de dimensiuni mult mai mici folosind computerul tomograf. “Radiografia pulmonară nu mai este metoda de elecție în cancerul pulmonar, pentru a evidența o tumoră”, explică Dr. Cârlan. Cât despre simptomele care ar trebui să ne trimită la medic, ele nu apar întotdeauna. Tocmai de aceea este atât de important să facem regulat analize și investigații care ne țin starea de sănătate sub control.

“10% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt asimptomatice. Chiar și în cazuri metastatice, am avut pacienți cu cancer bronhopulmonar stadiul 4, asimptomatici. Au făcut un CT din alte motive și au depistat o formațiune tumorală. Cel puțin o dată la 2 luni văd un astfel de caz”, spune oncologul Bogdan Câlan

image
image
image
image
image
image
Dublin 1b jpg
Papusi 1b jpg
coffee 791045 1280 jpg
rusalii jpg
incaierare bataie agresiune
silhouette 3777403 1280 jpg