Știați câtă carne trebuie să mănânce un adult zilnic și cu ce o putem înlocui?

Ultima actualizare:

    Carnea consumată cu moderație aduce beneficii sănătățiiFOTO: Unsplash.com
Carnea consumată cu moderație aduce beneficii sănătățiiFOTO: Unsplash.com

Sunt multe persoane care nu consumă carne, altele care consumă prea multă. Nutriționiștii spun că cei care pot să mănânce produse din carne este bine să nu le evite pentru că organismul nostru are nevoie și de proteină animală pentru a funcționa corect. Cei care nu pot să consume carne, din motive medicale sau de altă natură, pot alege alte alimente care să o înlocuiască.

Prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, spune că este bine să consumăm carne, însă să avem grijă la calitatea acesteia și la cantitate.

Chiar dacă pare greu de crezut, o cantitate mai mică de 100 de grame de carne este suficientă pentru o porție.

”Unui adult îi este suficinet să mănânce 70 de grame de carne pe zi”, afirmă prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, conform DCMedical.ro.  Specialista a subliniat că oamenii sunt omnivori și au nevoie de proteine de bună calitate pentru a funcționa optim zi de zi.

”Suntem omnivori. Trebuie să avem și proteine de bună calitate ca să creștem, să ne dezvoltăm. Trebuie să avem și alți nutrienți, vitamine, minerale.  Noi ne-am cam obișnuit să avem cantități mari de mâncare, să fim siguri că frigiderele și congelatoarele sunt pline”, afirmă specialista.

Potrivit acesteia, ar fi recomandat să ne schimbăm obiceiurile alimentare și să punem mai mult accent pe calitate, nu pe cantitate.

Cu ce putem înlocui carnea

Pentru a înlocui carnea fără a risca să te alegi cu carenţe de substanţe nutritive, trebuie să găseşti alte surse de proteine, capabile să furnizeze organismului aminoacizii esenţiali de care are neapărată nevoie.

Chiar dacă auzi că proteinele vegetale sunt de calitate mai proastă decât cele animale, află că nu e adevărat. Trebuie doar să ţii cont de faptul că o singură sursă vegetală nu oferă toţi aminoacizii esenţiali de care are nevoie organismul - şi care sunt 8 la număr - aşa că trebuie să combini mai multe alimente pentru a beneficia de toate substanţele nutritive necesare.

Există brânză şi lapte din soia, chiftele din soia... Brânza tofu, spre exemplu, oferă 12 g proteine/100 g produs. Dacă mănânci soia din când în când nimic rău nu ţi se poate întâmpla. Alege variantele bio, pentru mai multă siguranţă.

Lintea roşie, mazărea, fasolea uscată, bobul, năutul – toate aceste leguminoase îţi furnizează nutrienţi de calitate. Aproximativ 10% dintr-o porţie de leguminoase e reprezentată de proteine. Ţine cont că sunt greu de digerat şi pot da balonări şi flatulenţă. Nu le consuma în cantităţi mari dacă ai bila leneşă sau dacă suferi de boli ale ficatului şi intestinului.

Orez, griş, pâine, paste – sunt o sursă preţioasă de proteine. Combină 100 g de orez (din categoria cerealelor) cu 100 g de năut (din categoria leguminoaselor) şi vei primi echivalentul proteinelor din 100 g de carne.

Ţi se par bune doar pentru gustări? Ei bine, află că 100 g de fructe oleaginoase – alune, nuci, migdale, caju – furnizează echivaletul în proteine a 100 g de carne! Adică, circa 17 g proteine (carnea conţine 20 g).

Citește și:Spune-mi ce mănânci. Alimente care pot înlocui carnea în post

Cu ce înlocuim carnea, ouăle și brânza în Postul Crăciunului?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net