Munceşti la negru? Amendă, 10 milioane

3 martie 2011 17:36   Actualitate
Ultima actualizare:

Performanţa la locul de muncă, una dintre cele mai importante schimbări pe care le aduce actul normativ propus de Guvern.

Executivul şi patronii au ţinut cu tot dinadinsul la introducerea acestei prevederi, pentru a putea creşte competitivitatea firmelor şi instituţiilor.

Angajatorul se va putea dispensa mai uşor de salariaţii neperfomanţi şi nu va mai avea probleme să dovedească în instanţă că n-a fost vorba de un abuz atunci când a renunţat la o persoană. În forma actuală, un angajat tânăr şi fără familie este primul pe lista disponibilizaţilor, indiferent de profitul pe care îl aduce organizaţiei.

 Angajări reluate imediat după concedieri. Dacă proiectul trece de Parlament, companiile vor putea face angajări imediat după concedierile colective, şi nu după 90 de zile, cum se întâmplă acum. De asemenea, angajatorul nu mai este obligat ca la reluarea activităţii să-i recheme mai întâi pe foştii salariaţi şi abia apoi să apeleze la alţii.

 Amenda pentru munca la negru aplicată angajatorilor va creşte de la 5.000 de lei cât este acum, la 10.000 de lei pentru fiecare persoană identificată că lucrează fără forme legale. Şi angajatul plăteşte amendă între 500 şi 1.000 de lei dacă este prins fără contract de muncă.

 Prelungirea perioadei de probă la 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi la 120 de zile pentru cele de conducere. Forma actuală a actului normativ stabileşte o perioadă de probă de 30 de zile pentru funcţiile de execuţie şi 45 de zile pentru cele de conducere.

 Preavizul, prelungit de la 15 la 20 de zile. Modificarea e importantă pentru că salariatul are mai mult timp la dispoziţie pentru a-şi căuta un job.

Concediul fracţionat poate să fie de minimum 10 zile lucrătoare consecutive, în loc de 15 cum este acum.

Contractele pe perioadă determinată pot fi prelungite la 5 ani. În actualul Cod, durata unui contract de muncă pe perioadă determinată este de 2 ani.

Octavian, 30 de ani : „Am mulţi prieteni care preferă să muncească la negru pentru doi lei în plus. Eu am contract de muncă şi nu stau cu frica-n sân că nu-mi iau banii”.

Mariana, 42 de ani: „În zilele noastre este mult mai bine cu contract, indiferent că este la privat sau la stat. Cel mai bine e la privat, măcar acolo nu-ţi taie nimic din senin”.

Florin, 24 de ani: „Când munceşti la negru te poţi trezi că te lasă patronul fără banii pe munca ta sau vine vreun control şi mai iei şi vreo amendă de-ţi rupe buzunarul”.

Citeşte în Adevărul care sunt avantajele adoptării noului Cod al Muncii.

Mai multe