Cele mai neobişnuite simptome post-COVID: de la căderea părului la accidente vasculare cerebrale
Peste un milion de români au trecut până acum, oficial, prin boala COVID. Neoficial, numărul lor este mult mai mare. Din păcate, nici după teoretica vindecare nu pot spune că au scăpat de probleme. Urmările pe care le-a lăsat virusul în organism, chiar şi la cei care au avut simptome uşoare, persistă luni bune şi sunt dintre cele mai ciudate.
Sunt pacienţii vindecaţi de Covid-19 cu adevărat vindecaţi? Nu se poate răspunde afirmativ la această întrebare. Un studiu realizat anul trecut în Italia arăta că peste 87% dintre pacienţii externaţi au rămas cu cel puţin un simptom care a persistat.
Majoritatea rămân cu oboseală
Cei care au fost la terapie intensivă sunt, şi după teoretica vindecare, extrem de slăbiţi. Unii nu mai reuşesc să urce scările singuri, alţii obosesc după orice activitate fizică. Majoritatea rămân cu oboseală şi probleme de respiraţie, au dureri de cap, palpitaţii şi putere de concentrare scăzută. Alţii suferă de insomnii, de stres şi anxietate. Toate acestea sunt simptome cronice de nivel scăzut, niciodată suficient de intense pentru a fi nevoie de spitalizare. Totuşi, micile probleme, corelate sau nu, îi determină pe oameni să bată luni în şir la uşa diverselor cabinete medicale.
Căderea părului, un simptom des întâlnit
În afară de simptomele clasice post-COVID, mulţi se plâng că le cade părul. „Am avut foarte mulţi pacienţi cărora le-a căzut părul”, a declarat pentru Hotnews Roxana Nemeş, medic primar pneumolog la Institutul Marius Nasta din Bucureşti. O confirmă dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Judeţean din Cluj-Napoca: „Am auzit la coafor că s-a discutat îndelung această problemă între doamne”.
Unii fac leziuni sau accidente vasculare
Medicul Roxana Nemeş povesteşte că a avut pacienţi, inclusiv copii, care au făcut leziuni vasculare după ce s-au infectat cu SARS-CoV-2. S-au manifestat în special la nivelul membrelor inferioare. „Sunt şi pacienţi care fac accidente vasculare cerebrale şi atât, fără să aibă afectare pulmonară. Secţiile de neurologie au fost pline de accidente vasculare cerebrale”, avertizează medicul.
Se poate declanşa diabetul
Alte studii au arătat că infecţia poate duce la dezechilibre metabolice, declanşând boli autoimune sau diabet. Iar cei care deja au boala sunt şi mai afectaţi. „A fost urgie pe tot ce a însemnat supraponderabilitate, obezitate, diabet zaharat...”, a mai spus dr. Roxana Nemeş.
Virusul afectează multe organe
Virusul afectează nu doar plămânii, ci şi alte organe, precum inima, rinichii, ficatul, creierul. „Bolnavii vindecaţi nu revin la viaţa lor obişnuită. Ei sunt copleşiţi de o stare de sfârşeală, care seamănă cu simptomele sindromului de oboseală cronică. Acest virus nu se compară cu nimic din ceea ce cunoaştem. Nu e doar o simplă afecţiune a plămânilor, ci o boală care afectează multe organe”, a declarat dr. Jochen Muke, medic în cadrul unei clinici de recuperare din Germania.
Cum arată plămânii unui vaccinat infectat versus ai unui nevaccinat
Vaccinarea nu previne infectarea, dar face diferenţa între viaţă şi moarte în momentul în care virusul pătrunde în căile tale respiratorii. Serul anti-COVID pregăteşte organismul să lupte mai bine cu boala, să nu dezvolţi simptome, să nu ajungi în spital, la Terapie Intensivă. Iar acest lucru se vede „negru pe alb”. Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie care arată diferenţa dintre plămânii a doi oameni, ambii infectaţi cu SARS-CoV-2, dar unul vaccinat şi unul nevaccinat. „Se vede cu ochiul liber că plămânul persoanei nevaccinate este mult mai afectat. Simptomele sunt mult mai uşoare dacă eşti vaccinat”, a spus Răzvan Cherecheş.