Juraţii «Master Chef» îţi dau 3 sfaturi pentru cea mai reuşită masă de Crăciun

18 decembrie 2012 15:46   Național
Ultima actualizare:

Juraţii “Master Chef” îţi dau sfaturi care te vor ajuta să-i impresionezi pe oaspeţi la masa de Crăciun. Cătălin Scărlătescu, Florin Dumitrescu şi Sorin Bontea te învaţă cum să alcătuieşti meniul, ce vinuri să serveşti şi cu ce desert să înlocueşti cozonacii.

Cătălin Scărlătescu: Înlocuieşte cozonacul cu fructe coapte!

Chef Cătălin Scărlătescu avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă cozonacul pentru siluetă: 100 de grame, adică două felii potrivite ca grosime, pot avea până la 600-700 de kilocalorii! O alternativă care ar trebui luată în considerare? Fructele coapte, condimentate după plac! Mult mai sănătoase şi extrem de gustoase acestea pot înlocui cu succes dulciurile grele cu care sunt obişnuiţi românii.

În plus, juratul de la „Master Chef" ne atenţionează şi cu privire la decoraţiunile pentru masa de Crăciun. Florile, crenguţele de brad şi alte decoraţiuni ar trebui să se regăsească în aranjamentul special care va da o notă aparte, festivă şi elegantă mesei. Cei care nu se proicep să confecţioneze aceste aranjamente le pot cumpăra sau comanda chiar de la florărie. Cu siguranţă, oaspeţii vor fi plăcut surprinşi, îi asigură Chef-ul pe toţi cei care au de gând să devină gazde în ziua de Crăciun.

Ingredientele şi preparatele bucătăriei tradiţionale româneşti pot alcătui un meniu desăvârşit din punct de vedere culinar, este de părere Chef Florin Dumitrescu. Important este cum prepari bucatele şi cum le serveşti. Astfel, înainte de aperitiv, musafirilor li se poate servi o gustare tipic românească: puţină untură de porc sau unt frecat cu usturoi şi sare, murături tăiate mărunt şi stropite cu puţin ulei de măsline şi un păhărel de palincă ce le va deschide, nregreşit, apetitul.

Masa se poate deschide cu un aperitiv format din preparate specific româneşti: şorici, cârnaţi afumaţi tăiaţi foarte subţire, brânză proaspătă, zacuscă, toate acompaniate de un vin roşu, de calitate. Primul felde mâncare servită pe masa de Crăciun ar putea consta într-un preparat simplu şi uşor, care să te ajute să duci la bun sfârşit o masă formată din 3 sau 4 feluri de mâncare. Optează pentru o supă cremă de legume cu crutoane în care poţi presăra ierburi proaspete. Dacă doreşti să prepari bucate în spiritul Crăciunului alege supa cremă de dovleac cu nucşoară şi scorţişoară. Are un gust fabulos mai ales dacă vei fierbe dovleacul în supă de pui.

Chef Sorin Bontea, unul dintre cei trei juraţi ai show-ului „Master Chef" difuzat  la ProTv  le recomandă românilor să nu se sfiască şi să varieze gama de vinuri pentru masa de Crăciun. Cu alte cuvinte, putem oferi invitaţilor maimulte sortimente dar asta numai în funcţie de mâncărurile pe care le pregătim.

De asemenea, pentru o petrecere reuşită, gazdele trebuie să înveţe să asorteze vinurile corect cu preparatele culinare servite. În caz contrar, petrecerea de Crăciun paote fi un adevărat dezastru! Sorin Bontea atrage atenţia tuturor celor care au de gând să invite oaspeţi la masă: pentru friptura de porc puteţi alege atât vinu roşu cât şi alb, iar pentru desert este recomandat să optaţi pentru un vin dulce.

Chef Sorin Bontea ne atenţionează însă să avem grijă atunci când vine vorba despre fripturi. Dacă folosiţi la prepararea fripturii un anumit tip de vin, atunci este indicat să serviţi la masă acelaşi sortiment, fie că este alb sau roşu. Oaspeţii vor aprecia efortul tău şi vor fi extrem de încântaţi. În ceea ce priveşte desertul, juratul Sorin Bontea sugerează gazdelor să iasă din tipare şi să opteze, în locul tortului sau al cozonacului, pentru un preparat uşor, nu foarte dulce pe bază de fructe. Acest desert va contrabalansa felurile grele de mâncare specifice mesei de Sărbători.

Mai multe