Copiii, predispuşi la diabet şi obezitate, din cauza chimicalelor conţinute de ambalaje

20 august 2013 12:59   Actualitate
Ultima actualizare:

Pericolele ne pândesc copiii la tot pasul, chiar şi acolo unde ne aşteptăm mai puţin. Într-un studiu realizat recent se arată că micuţii noştri sunt expuşi constant la două dintre cele mai comune substanţe chimice folosite în ambalajele mâncărurilor şi băuturilor.

Potrivit cercetătorilor, chimicalele conţinute de aceste ambalaje predispun la apariţia diabetului şi a obezităţii. Este vorba despre bisfenol A (cunoscut şi sub denumirea de BPA), cantităţi infime de aluminiu din dozele de suc şi D2 etiliextiftalat. Acestea inhibă efectul insulinei şi pot provoca anomalii metabolice precursoare apariţiei diabetului.

În America, unul din şase adolescenţi este obez, potrivit Centrului de Control şi Prevenire.

"Evident că dieta nesănătoasă şi lipsa activităţii fizice sunt cele care duc la această epidemie, însă este posibil ca şi chimicalele din mediu să aibă contribuţia lor", a declarat dr. Leonardo Transande, un pediatru al Universităţii New York.

Dr. Transande şi colegii săi au efectuat un sondaj de sănătate şi nutriţie. Sondajul a fost realizat în perioada 2003-2008, ce a inclus teste de sânge şi urină. Studiul a fost făcut pe 766 de subiecţi, cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani.

În urmă cu puţin timp, un băieţel de şase ani, care suferea de obezitate morbid, a decedat la Spitalul Judeţean din Craiova.

Mai multe