Presa franceză: România, cea mai coruptă ţară din Europa

18 ianuarie 2010 18:19   Actualitate
Ultima actualizare:

România, cea mai coruptă ţară a Europei, scriu jurnaliştii francezi de la cotidianul catolic La Croix. În ciuda presiunilor făcute de UE, corupţia continuă să afecteze toate sectoarele din ţară.

În ciuda instrumentele oferite de stat şi societatea civilă antreprenorilor pentru a schimba sistemul, "pe sub masă" rămână regula aplicată în România, scrie ziarul La Croix, preluat de Adevărul.

Presiunile din partea Uniunii Europene par să aibă nici un efect. Corupţia este o problemă sensibilă în România Afectează toate sectoarele, atât pe cel particular, cât şi pe cel public. Sunt puţini antreprenori care au îndrăznit să vorbească despre asta:

"Prima dată când am făcut o afacere cu guvernul, mi s-a dat o întâlnire în afara biroului pentru a mă obişnui cu "tradiţiile", a spus un antreprenor francez cu sediul în România, care preferă să rămână anonim.

Aceste "tradiţii" sunt acele şpăgi are vor ajunge la oficialii ce se ocupă de caz. Între 15% şi 20% din valoarea de piaţă, în cele mai multe cazuri. "Nu putem merge împotriva curentului, spune el. Companiile care refuza acest sistem nu ajung foarte departe. "

Corupţia cu care se confruntă comunitatea de afaceri locală este, în principal, legată de guvern. Aceasta se produce atunci când au loc licitaţiile publice, dar şi pentru obţinerea aprobării administrative. "Acest lucru se referă la o mulţime de companii private, în special cele mai mici", spune Julia Cospanaru, director adjunct la Transparency International România.

"Legile româneşti sunt neclare şi sunt adesea modificate. Este un adevărat haos", a continuat ea.

"România poate da lecţii la toată Europa"

Acest ONG-uri a creat un centru de "resurse de asistenţă împotriva corupţiei". Înfiinţată in 2003, este cea mai mare din Europa. Un consilier juridic lucrează cu normă întreagă pentru a ajuta victimele şi martorii actelor de corupţie pentru a denunţa autorii acestora în faţa instanţelor judecătoreşti. Conform raportului Transparency International din 2009 a percepţiei corupţiei în lume, România este cea mai coruptă ţara europeană.

Cu toate acestea, România are unul din accesoriile anticorupţie dintre cele mai complete din Europa. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a fost înfiinţat în 2006 pentru a soluţiona toate neregulile referitoare la licitaţiile publice. Acest sistem îndeplineşte cele mai recente directive europene, rezolvă pretenţiile emise de corporaţii sau de guverne în cauză. Rezoluţia medie de timp a litigiilor este de 19 zile. Concluzia CNSC pot fi ulterior contestată în Curtea de Apel.

"La 7 360 de decizii date în 2009, 784 au fost aduse în faţa instanţelor şi numai 89 din aceste cazuri au fost judecate în recurs", a spus Mihai Prisacariu, preşedinte CNSC. Instituţia sa a reuşit să convingă comunitatea de afaceri. Numărul de litigii a crescut cu 40% între 2008 şi 2009. "România poate da lecţii la toată din Europa în acest domeniu", a spus el.

În acelaşi timp, el a admis că se află sub presiuni din ce în ce mai mari din partea unui număr de persoane influente, pe care le deranjează.

Anul trecut, guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă, care elimina din jurisdicţia CNSC toate ofertele publice în domeniul "lucrărilor aferente infrastructurii de transport de interes naţional". "Un domeniu în cazul în care am înregistrat cel mai mare număr de probleme", a spus el.

Toate acestea nu înseamnă decât "praf în ochi" pentru Adriana Iftimie, directorul general al Federatiei Patronale al firmelor de constructii."Cei care au cele mai mari interese reusesc în cele din urmă să dea o faţă legala ofertelor trucate. Rezultatul: societatile care câştigă licitaţiile nu au nicio competenţă în domeniu şi subantrepreneaza lucrarea companiilor cu care s-au aflat în competiţie pentru ofertă", a completat ea.

"Presiuni din partea Uniunii Europene? Acestea pot exista, dar pot să vă spun că noi, noi nu vedem efectele, pentru într-adevăr, nimic nu s-a schimbat, a conchis ea.

Mai multe