Când şi de ce e important să notezi tot ce mănânci într-o zi
Atunci când vrei să slăbeşti, cel mai puternic instrument de evaluare şi control al dietei este acest jurnal alimentar. În fiecare zi, timp de o săptămână, trebuie să notezi tot ce mănânci şi ce bei, cu excepţia apei plate şi a ceaiurilor neîndulcite. În acest fel, vei putea să te autoevaluezi, vei ştii exact cât de mult ai mâncat şi, pe termen lung, aceste notiţe te vor motiva.
Şi dacă te confrunţi cu o problemă de sănătate sensibilă, cum e colonul iritabil, specialiştii te vor îndruma tot spre jurnalul alimentar. Această afecţiune se manifestă cu dureri abdominale, balonare după masă, diaree sau constipaţie.
Cauza acestor modificări neplăcute o reprezintă unele alimente, care variază de la persoană la persoană. Lactatele, spre exemplu, chiar dacă cei din jur le consumă fără probleme, pe tine te pot balona. Dar, până să poţi spune acest lucru, trebuie să verifici. Bea două pahare de lapte pe stomacul gol şi, dacă în orele următoare vei avea gaze şi diaree, vei şti că trebuie să renunţi la lapte şi la anumite produse lactate.
Teste de genul acesta trebuie să faci cu majoritatea alimentelor din dieta ta. Notează în jurnal ce mănânci în fiecare zi şi, astfel, vei putea identifica alimentele care îţi produc tulburări de digestie. Cu timpul, vei învăţa să gestionezi problema, vei şti cât de mult să-ţi pui în farfurie sau le vei găsi un înlocuitor.