Calendar ortodox 2018, 27 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Mare Mucenic Iacob Persul


    Sfântul Mare Mucenic Iacob Persuldoxologia.ro
Sfântul Mare Mucenic Iacob Persuldoxologia.ro

Sfântul Mucenic Iacob Persul este prăznuit la data de 27 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Iacob Persul este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 27 noiembrie. Zi de post.

Sfântul Iacob s-a născut în cetatea persană Elani, din părinţi creştini , a primit educaţie bună şi s-a însurat. Trăia în bună înţelegere, era bogat şi se bucura de prietenia împăratului perşilor, Izdegherd. Acesta îl copleşa cu favoruri şi înşelat de facerile de bine a căzut din credinţă şi a jertfit idolilor şi s-a închinat lor alături de împărat.  A dat adevărul pe minciună şi a lăsat învăţătura şi adevărul lui Hristos pentru înşelăciunile şi păcălelile diavolului. Pentru puterea cea lumească s-a făcut nevrednic de dragostea lui Dumnezeu căci supunându-se împăratului muritor a ignorat poruncile judecătorului viilor şi morţilor. Pentru a fi apreciat de lume s-a făcut nevrednic de dragostea lui Dumnezeu, din fiu al luminii s-a făcut fiu al întunericului.

El a primit scrisoare de la soţia şi mama lui care-l certau amarnic pentru faptele lui. A citit scrisoarea cu atenţie şi şia recunoscut greşeala. A plâns şi s-a tânguit pentru păcatul său. S-a dus la împărat şi i-a mărturisit că este creştin. Acesta s-a mâniat foarte tare, l-a acuzat că i-a făcut farmece şi l-a înşelat primidu-I prietenia şi onorurile. Pentru aceasta nu l-a condamnat la moarte pentru că ar fi fost uşor, ci i-a promis o tortură îndelungată şi o moarte crudă.

Călăii au început prin a îi tăia degetele, unul câte unul iar Sfântu Mucenic avea câte o rugăciune de mulţumire lui Dumnezeu pentru fiecare deget tăiat, şi pentru degetele de la mâini şi pentru cele de la picioare. În timpul ăsta, prietenii şi apropiaţii îl rugau să renunţe la Hristos şi să scape de chinuri.  Dar el îşi rostea rugăciunile şi zâmbea lor. După ce au terminat cu degetele au trecut la picioare pe care le-au tăiat întâi de la gleznă, apoi de la genunchi şi abia la stârşit de la şold. La fel au procedat şi câ mânile, întâi palmele, apoi antebraţele şi abia la final de la umeri. În timpul ăsta locul de osândă se umpluse de miros plăcut de chiparoase. Osânda a durat de dimineaţă până la lăsarea serii, şi tot timpul ăsta sfântul mucenic nu s-a oprit din cântat şi din rugăciuni dar nici nu a spus o rugăciune de două ori.

La final i-au tăiat capul şi glasul sfântului s-a stins, iar cinstitul său trup a rămas zdrobit pe pământ. La lăsarea întunericului credncioşii au stâns toate mădularele şi le-au îngropat împreună cu mare cinste.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul Glasul 4

Cu mucenicia cea neobişnuită şi înfricoşătoare şi cu vitejiile răbdării, pe toţi i-ai minunat, mult pătimitorule, cu tăierea fiecărei părţi din trup, rugăciuni de mulţumire preaminunat ai dat către Dumnezeu. Pentru aceasta în pătimirea ta cunună ai luat şi te-ai suit către Scaunul Împăratului Ceresc al lui Hristos Dumnezeu, Sfinte Iacov. Pe Acela roagă-L să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Iacob Persul Glasul 4

Căutând cele de sus.Îndemnat fiind de bună soţia ta, ca cel cu suflet răbdător şi de înfricoşătoarea judecată temându-te, porunca perşilor şi îngrozirea ai surpat-o, Sfinte Iacov şi te-ai arătat mucenic minunat, la trup ca o viţă fiind tăiat.

La 27 noiembrie în calendarul ortodox 2018 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Pinufrie;
  • Sfântul Cuvios Natanail de la Nitria;
  • Sfântul Moise din Palestina.
bianca dragusanu niculae badalau gabi badalau jpeg
Florin Piersic Jr  la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) Foto Kanal D JPG
george burcea in rolul lui lurch jpg
anisia gafton jpg
cub anamaria prodan reghecampf png
culita sterp daniela iliescu jpg
Potrivit declaraţiei de  avere, Niculae Bădălău  are aur şi diamante evaluate  la 25 de mii de euro jpeg
cub brigitte pastramă png
foto1 catuse badalau INQUAM Photos Sabin Cirstoveanu jpeg
Un alt tanc T-90M, „mândria” lui Putin, distrus în coloană  Foto: Captură video
image
image
image
image
firma SEO jpeg
drujba gradina jpeg
machiaj buze jpeg
sticle de vin
incontinenta urinara ginecologie SANADOR jpg
cub tania budi png