Vineri, 6 decembrie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul ierarh Nicolae, făcătorul de minuni

image
Sfântul Ierarh Nicolae continuă șirul minunilor și în zilele noastreSursa foto: Doxologia.ro

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, făcătorul de minuni, sărbătorit de ortodocși, de catolici și de protestanți la data de 6 decembrie, este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi sfinţi ai creştinătăţii. De aceea, praznicul Sfântului Nicolae este un prilej de mare bucurie creștină pentru copii și pentru adulți.

Mâna Sfântului Nicolae face minuni în București

Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București găzduiește  mâna Sfântului Nicolae, care face minuni. Au existat cazuri de vindecări de cancer ale unor credincioși care s-au rugat în preajma raclei în care este depus odorul religios.   Mâna sfântului a ajuns  în țara noastră  în mod miraculous, fiind dăruită de Mihai Viteazul. Domnitorul a purtat-o cu sine în bătălia de la Călugăreni și aceasta i-a , adus victoria. La 13 octombrie 1994 , caseta din aur în care se afla mâna sfântului a fost furată. Totuși, sfintele moaște au făcut din nou minuni. Mâna a fost dusă la poliție de o femeie care s-a speriat când a văzut-o scoasă din casetă, la ea în casă, iar hoțul a făcut infarct și a murit pe loc în închisoare, chiar pe data de 6 decembrie, când sfântul este sărbătorit. Un complice al hoțului nu a mai putut să doarmă și nevasta lui s-a dus la părintele paroh, Gelu Bogdan, ca să ceară iertare pentru el.

Minunile săvârșite de Sfântul Nicolae continuă și în zilele noastre

Minunile pe care Sfântul Ierarh le săvârşeşte şi în zilele noastre au o singură explicaţie: ele sunt o continuare a minunilor săvârşite de Ierarh în timpul vieţii lui pământeşti şi sunt un răspuns pe care-l dă Dumnezeu la iubirea cea mare a Sfântului, faţă de El, spun sfinţii părinţi.

Sfântul Nicolae, făcător de minuni și apărător al credinței ortodoxe

 Sfântul Nicolae este venerat în lumea creștină pentru numeroasele lui puteri tămăduitoare și pentru numeroasele minuni; el este protectorul mamelor, văduvelor, al tinerelor necăsătorite, dar și ocrotitorul copiilor, studenților și elevilor, al comerțianților, călătorilor și marinarilor, în egală măsură. Sfântul Nicolae (al cărui nume se traduce „biruitor de popor”) este unul dintre cei mai îndrăgiţi sfinţi din lumea creştină, considerat mesagerul surprizelor plăcute aduse  copiilor şi celor care-i cer ajutorul.  

 În amintirea Sa, creștinii au înălțat mii de biserici

De-a lungul secolelor, în amintirea Sa,  creştinii din lumea întreagă au înălţat mii de biserici, care poartă hramul Sfântului Ierarh. El a trăit în secolul al IV-lea, în timpul împăraţilor romani Diocletian şi Maximian.

În urma unei previziuni, a fost rânduită  data de prăznuire

Data de prăznuire a Sfântului Nicolae a fost rânduită spre cinstire în ziua de 6 decembrie, în urma unei previziuni pe care a avut-o împăratul Constantin cel Mare: Sfântul Nicolae i-a apărut  acestuia în vis, cerându-i să ierte trei tineri, condamnaţi pe nedrept la moarte, care urmau să fie executaţi a doua zi.

Sfântul Nicolae este venerat ca patron spiritual în mai multe ţări

Cu excepţia Maicii Domnului, chipul Sfântului Nicolae a fost ilustrat în  zeci și zeci de mii de albume şi de icoane, mai mult decât al oricărui sfânt. Ierarhul Nicolae este venerat ca patron spiritual în mai multe ţări: Olanda, Rusia, Grecia, Sicilia, în numeroase oraşe din Germania, Austria, Elveţia, Italia, Belgia şi din Franţa (Lorraine). De  asemenea, acestui sfânt, atât de iubit de creştini, îi sunt atribuite numeroase fapte bune şi mai bine de 21 de miracole.

În iconografia apuseană Sfântul Nicolae ține în mână trei bile de aur

În iconografia egipteană, Sfântul Nicolae este reprezentat ținând în mână trei bile de aur, iar numărul trei simbolizează cele trei minuni pe care le-a făcut ierarhul  care a înzestrat trei fete sărace. De asemenea, bilele de aur simbolizează și bunătatea și minunile înfăptuite de ierarhul Nicolae  pentru copiii din vremea sa.  

Numele său a fost menționat într-un martirologiu roman

Deși a fost iubit în timpul vieţii, Ierarhul din Mira Lichiei  s-a bucurat de o mai mare cinstire începând din secolul al VI-lea, la mai bine de 200 de ani de la trecerea sa la viaţa veşnică. Atunci, numele său a fost menţionat într-un martirologiu roman. În acelaşi secol, un alt ierarh, cu acelaşi nume, episcopul Nicolae din Pinara, a înălţat o biserică  pe care a închinat-o Sfântului Nicolae din Mira Lichiei.  

cub visarion alexa png
vremea octombrie toamna prognoza meteo pensionari parc jpeg
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
weddingfeast 2841610 1920 jpg
reghecampf si anamaria prodan
Casele comoară sunt la mare căutare. Sursa foto: Playtech
Charles si regina Elisabeta a II-a
Kayley Stead a fost părăsită de logodnicul ei jpg
Masini cu rusi care fug de inrolare asteaptă să intre în Georgia FOTO Profimedia
Bucuresti furtuna ploaie romania FOTO Shutterstock
image
image
image
image
Netflix, serviciu de difuzare online bazat pe abonamente. Sursa foto: pexels.com
Asigurarea RCA. Surse foto: pixabay.com
image png
cuplu
casca de motocicleta
image png