Castraveți murați în saramură. Cea mai simplă rețetă ca să obții aceste murături acre, tari și crocante

Ultima actualizare:

    Foto: savoriurbane.com
Foto: savoriurbane.com

Aflați secretul acestei rețete simple: cum de rămân castraveții tari și crocanți mai multe luni!

Ingrediente:

2 kg castraveți mici sau medii

1,5 litri apă

30 g sare neiodata (o lingură și jumătate)

4-5 căței de usturoi decojiți și tăiați în 2

100 g hrean tăiat în fâșii lungi (cca 6-8 fâșii)

2-3 fire de cimbru uscat

2 -3 fire de mărar uscat (cu tije cu tot)

1 ardei iute

1 morcov taiat rondele (opțional)

1 lingură de oțet alimentar (cca. 20 ml)

Cum se prepară castraveții în saramură

Cantitățile din această rețetă sunt pentru 1 borcan mare de 3 litri în care încap fix 2 kg de castraveți. Trebuie să fie tari, micuți sau medii și cât mai drepți. Mai întâi spălați castraveții în 2-3 ape reci, îi scurgeți bine și îi așezați în boluri de plastic.

Curățați hreanul și despicați-l în fâșii lungi. Curățați cățeii de usturoi și tăiați-i în 2-3 bucăți. Spălați ardeii iuți și pregătiți și manunchiurile de cimbru și mărar uscat.

Pe fundul borcanului așezați o coroniță de tije de mărar, cimbru și 2 fâșii de hrean. Deasupra lor începeți să așezați primul strat de castraveți, în picioare, unii lângă alții, bine îndesați. Peste primul strat puneți câteva bucățele de usturoi și un ardei iute.

Continuați cu stratul doi de castraveți, așezați tot așa, în picioare. Puneți din nou căței de usturoi printre ei și fâșii de hrean. Încheiați cu ultimul strat care este pe orizontală: 2-3 castraveți culcați. Dacă doriți, puteți intercala și morcov rondele sau fâșii.

Peste castraveții bine îndesați așezați ultimele fâșii de hrean, fire de mărar și cimbru uscat, răsucite în formă de coroniță. Tijele mai tari de mărar au și funcție de fixare, apăsând bine castraveții din borcan.

Rețeta de saramură  

Saramura pentru castraveți murați este o soluție compusă din apă și sare. Sarea trebuie să fie neiodată, grunjoasă. La fiecare litru de apă puneți câte o lingură bună de sare – 20 g cântărite. Pentru un borcan de 3 litri este necesară saramură din 1,5 litri apă.

Într-o oală, puneți apa la fiert împreună cu sarea și lăsați-o să clocotească 5 minute. Stingeți focul și așteptați 10 minute. Nu vă speriați, nu vă intră toată saramura acum, va rămâne o parte cu care se va completa a două zi.

Așezați borcanul pe lame de cuțit metalice (sau pe tăvi de metal). Rolul acestora este de a preveni pleznirea sticlei prin preluarea și disiparea căldurii. Turnați saramura peste castraveții din borcan, acoperindu-i complet cu ea. Saramura trebuie să fie cu un deget peste castraveți.

Acoperiți borcanul cu farfurioară sau capac de crăticioară și lăsați pe masa din bucătărie 24 de ore. A două zi, completați nivelul lichidului cu restul de saramură rece ca să fie plin. Acum trebuie să puneți o lingură de oțet în borcan. El va păstra castraveții crocanți și tari timp de multe luni de zile, conform savoriurbane.com

image
image
image
image
image
image
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
Cea mai nesuferita zodie din 2023, sursă foto: Canva
click jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net