Cum gătești orezul perfect: trucuri pentru a ieși bob cu bob!

Ultima actualizare:

    FOTO: retete-usoare.info
FOTO: retete-usoare.info

Este unul dintre alimentele cel mai ușor de gătit, însă la fel de simplu se poate strica la preparare. Ba rămâne tare, ba e prea fiert! Iată 12 trucuri culinare care vă ajută să obțineți un orez perfect de fiecare dată.

Diferența între tipurile de orez

Există multe tipuri de orez și este dificil să le țineți minte pe toate, important este să știți diferența între orezul cu bob scurt și lung. Orezul cu bob scurt este foarte moale și lipicios. Este perfect pentru sushi și alte preparate, care trebuie să-și mențină forma. Orezul lung nu se lipește, ci se sfărâmă, deci este potrivit pentru pilaf și salate cu orez.

Proporția culinară

Deși este extreme de răspândită, proporția 2 părți de apă și 1 parte de orez nu funcționează pentru toate tipurile de orez. De exemplu: orezul brun necesită, de obicei, mai multă apă decât cel alb. Uitați câteva exemple: 


    FOTO: retete-usoare.info
FOTO: retete-usoare.info

Spălați orezul înainte de preparare

Întotdeauna trebuie să spălași orezul pentru că va deveni mai puțin lipicios. Acest lucru este mai puțin valabil pentru tipurile de orez cu bob lung, dar totuși este important. Spălarea elimină excesul de amidon de pe partea exterioară a orezului, care îl face lipicios. Orezul trebuie spălat mult timp într-un vas cu apă sau într-o strecurătoare cu plasă sub jet de apă.

Nu amestecați orezul în timpul gătirii

Dacă nu pregătiți risotto (care poate fi amidonos), nu amestecați orezul în timpul fierberii. Acest lucru îl va face amidonos și lipicios!

Folosiți o cratiță cu fund gros

Dezavantajul faptului că orezul nu trebuie amestecat este faptul că el se poate arde. Pentru a evita acest lucru, nu uitați să folosiți un vas cu fund gros, cum ar fi cratița din fontă. Vasul din metal subțire va fi prea cald la bază și îl va arde, în loc să repartizeze căldura uniform.

Adăugați puțin ulei

Pentru ca boabele de orez să nu se lipească, adăugați 1 lingură de ulei în lichidul în care fierbe. Atunci boabele vor fi frumoase, perfecte pentru salate.

Căliți orezul

Pur și simplu încălziți puțin ulei în cratiță, adăugați orezul și prăjiți-l, până boabele devin aurii și aromate. Apoi turnați apa și îl fierbeți ca de obicei. Aroma nu va fi foarte intensă, dar suficientă, pentru ca mâncarea să fie mai gustoasă.

Asezonați neapărat orezul cu sare

Orezul seamănă oarecum cu pastele – este amidonos și necesită sare. Indiferent de când îl veți săra, la început sau la final (nu contează), acest lucru îl va face mult mai gustos.

Puneți un prosop sub capac

La etapa finală de preparare, așezați sub capac un prosop curat de bucătărie, care va îmbiba umiditatea în exces și orezul nu va fi foarte moale. Ideea constă în faptul că prosopul va absorbi umiditatea, ca să nu o îmbibe orezul. Pur și simplu așezați prosopul deasupra cratiței în timpul ultimelor minute de fierbere și asigurați-vă că nu intră în contact cu flacăra.

Lăsați orezul să se odihnească timp de 15 minute

Nu îndepărtați prosopul de sub capac și lăsați orezul să stea un timp, după ce îl luați de la foc.

Orezul brun poate fi fiert ca pastele

Prepararea orezului brun nu este simplă, acesta deseori iese lipicios și prea fiert. Una din metodele să evitați acest lucru este să-l fierbeți ca pe paste. Adăugați-l în cratița cu apă clocotită și îl fierbeți, până e gata. Apoi scurgeți apa și lăsați-l sub capac timp de aproximativ 10 minute.

Puteți pregăti orezul la cuptorul cu microunde

În lipsa de timp pentru delicii culinare, puteți pregăti rapid o farfurie de orez la cuptorul cu microunde. Adăugați orezul (spălat!) în vas, turnați puțină apă și puneți capacul. Fierbeți orezul timp de aproximativ 9 minute, apoi lăsați-l să se odihnească timp de aproximativ 3 minute – atât!, scrie retete-usoare.info.

image
image
image
image
image
image
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
image
actualitate.net
image
actualitate.net