Tarta cu pere și alune de pădure, un desert de toamnă delicios

Ultima actualizare:

    Foto: adihadean.ro
Foto: adihadean.ro

Un desert de toamnă care se face și ușor și este și delicios - tarta cu pere. E vremea perelor dulci, așa că nu vă sfiiți să puneți mâinile și imaginația la treabă, pentru că la final veți primi doar cuvinte de laudă! Aromată, crocantă la exteior şi pufoasă în interior, se potrivește perfect cu o ceaşcă de cafea sau cu o cană de lapte dulce, la micul dejun.

Una dintre rețetele de deserturi cu fructe ale lunii septembrie este tarta cu pere. Trebuie găsite acele pere cu pulpa mai fermă, pentru a sta foarte bine în prăjituri! Acest desert dulce-acrişor de sezon necesită vreo două ore de pregătire şi preparare, conform rețetei lui Adi Hădean.

Ingredientele pentru aluat:

20 linguri făină albă (200 g)

50 g miez de alune de pădure măcinate

1 ou

 6 linguri zahăr alb pudră (70 g)

150 g unt moale

un praf de sare

Ingredientele pentru umplutură:

12 linguri zahăr brun (200 g)

zeama de la 1/2 lămȃie mică

cȃteva bucăţi de anason

800-900 g pere tari, de mărime medie

150 g unt moale

12 linguri zahăr alb pudră (150 g)

3 ouă de casă, la temperatura camerei

7 linguri făină albă (70 g)

100 g miez de alune de pădure coapte, plus cȃteva alune pentru umplerea perelor

1 linguriţă pudră de ghimbir

Prepararea aluatului:

Mixați untul moale şi zahărul pudră pȃnă cȃnd obţineți o cremă deschisă la culoare. Cerneți făina împreună cu sarea. Măcinați fin alunele fără coajă (coapte în prealabil la 180 de grade Celsius), timp de 5-7 minute, avȃnd grijă să nu se ardă. Încorporați în crema de unt oul bătut cu furculiţa, apoi făina şi alunele.

Formați cu mȃinile un disc de aluat moale, pe care îl împachetați în folie alimentară şi îl lăsați să se odihnească în frigider timp de trei sferturi de oră.

Pregătiți o formă de copt cu diametrul de 22 cm şi adȃncimea de 7 cm. Întindeți aluatul rece între două bucăţi de hȃrtie de copt şi obţineți o foaie de tartă de aproximativ 34 cm în diametru pe care o așezați în forma de copt cu ajutorul sucitorului. Întindeți cu grijă aluatul în tavă, acoperind bine curbura şi inelul acesteia. Chiar dacă se rupe pe alocuri, când îl așezați în tavă, îl puteți lipi și presa la loc imediat. Surplusul de aluat îl lăsați să cadă puţin peste marginea tăvii, apoi lăsați tava în frigider timp de jumătate de oră.

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Acoperiți aluatul cu hȃrtie de copt, pe care aşezați boabe de linte uscate. Coaceți aluatul în partea din mijloc a cuptorului. După 20 de minute, dați la o parte hȃrtia cu linte şi mai lăsați aluatul în cuptor timp de 5 minute, pȃnă cȃnd acesta se colorează într-un auriu deschis. Lăsați aluatul de tartă la răcit și, înainte de a turna umplutura peste el, tăiați surplusul de aluat de pe buza inelului formei de copt și îndreptați astfel marginea aluatului de tartă.

Cum se pregătesc perele

Puneți la fiert într-o oală 1 litru de apă, în care dizolvați cele 200 g de zahăr brun, împreună cu anasonul şi zeama de lămȃie. Între timp, curățați de coajă şi de cotoare perele, dar lăsați codițele. Cȃnd apa a ajuns la fierbere, puneți perele întregi, acoperiți vasul pe jumătate şi poşați perele timp de 5 minute, verificȃndu-le să nu se înmoaie prea tare. Le scoateți din oală şi le lăsați la scurs, apoi, la răcit, în frigider. Turnați 400 ml de lichid într-o cratiţă potrivită şi fierbeți la foc mediu pȃnă cȃnd se reduce suficient şi se transformat în sirop dulce-acrişor.

Prepararea umpluturii

Mărunţiți alunele coapte. O parte dintre ele le opăriți întregi şi păstrați pentru mai tȃrziu. Bateți ușor ouăle cu o furculiţă şi puneți-le deoparte. Apoi, mixați untul moale şi zahărul pudră pȃnă cȃnd obţinueți o cremă deschisă la culoare. Adăugați treptat ouăle, la viteză mică, apoi încorporați făina, ghimbirul şi alunele tocate mare.

Puneți cȃteva linguri din acestă compoziţie peste aluatul precopt din tavă şi întindeți bine pe toată suprafaţa lui. Peste acest strat de aluat crud, aşezați perele poşate răcite, cu codiţele în sus, nu înainte de a le umple cu alunele opărite. Aşezați restul umpluturii în jurul perelor şi pueți tava în cuptor pentru 45 de minute. Tarta este gata după ce trece testul cu scobitoarea.

Siropul călduț îl turnați peste tarta fierbinte, iar după ce se răcește demontați inelul tăvii de copt. Poftă bună!

image
image
image
image
image
image
unghii jpeg
paște pixabay jpg
1 mituri despre zodii jpg jpeg
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net