Ion Caramitru și povara profesorului Socrate, rol care l-a urmărit toată viața. De ce a fost scos din seria Liceenii: «Era un scenariu comandat»

Ultima actualizare:

    Ion Caramitru, alături de Oana Sârbu, Dana din "Liceenii"
Ion Caramitru, alături de Oana Sârbu, Dana din "Liceenii"

Ion Caramitru, o forță inegalabilă în piesele de teatru, a avut o candoare cuceritoare în rolul profesorului Socrate, din celebra serie "Liceenii". Regretatul actor, care a murit duminică, 5 septembrie, nu a mai dorit însă să joace în pelicula regizată de Nicolae Corjos, iar personajul lui, profesorul Mihai Gavrilescu „Socrate”, a fost scos din poveste.

Actorul Ion Caramitru, care s-a stins la vârsta de 79 de ani, a debutat pe marile ecrane în anul 1964, în pelicula „Comoara din Vadul Vechi”, în regia lui Victor Iliu. De atunci a jucat în peste 30 de filme şi sute de reprezentaţii ale unor piese de teatru. Şi deşi l-a interpretat pe pictorul Ştefan Luchian, dar şi alte personaje memorabile, rolul care a rămas în amintirea multor generații e cel al profesorului „Socrate” din „Declaraţie de dragoste” (1985).

Pe care l-a reluat un an mai târziu în „Liceenii”, apoi în „Extemporal la dirigenţie”. Din păcate, în următoarele două proiecte filmate, „Liceenii Rock’n Roll” (1992) şi „Liceenii în alertă” (1993) nu a mai jucat, iar explicaţia scenariştilor a fost că actorul a plecat în America.


    Ion Caramitru, în rolul profesorului
Ion Caramitru, în rolul profesorului

Ion Caramitru: "Era pentru perioada respectivă de nesuportat"

Actorul a spus adevărul despre plecarea lui din proiectul „Liceenii”. „Am jucat în trei episoade și am refuzat să mai joc în următoarele două. Era pentru perioada respectivă de nesuportat, după capul meu. Era un scenariu comandat, urmărit la modul ideologic foarte bine de partid si așa mai departe. Partea sensibilă, care rămâne și astăzi in picioare, e că se ocupa de elevi, de liceeni, ceea ce creează din start o emoție aparte. Numai că structura intimă a poveștii e hai să ne facem că e adevărat. N-am încotro și trebuie să recunosc că un film despre liceeni, cu atât de lungă bătaie în timp și cu atâtea episoade, nu știu dacă se va mai face. Nu știu dacă viața liceului de astăzi e la fel de ingenuă ca cea de atunci. Se reprogramează mereu și se uită toată lumea. Nu am un regret că am jucat în acest proiect, mai ales că multe mămici care au acum copiii de liceu mă opresc când mă întâlnesc și îmi zic: «Vai, dar cât vă iubeam atunci!»”, a spus Ion Caramitru la Digi FM.

Ion Caramitru a murit la vârsta de 79 de ani

”După o nemeritată suferinţă, maestrul Ion Caramitru s-a stins din viaţă în după-amiaza de astăzi la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias. Dumnezeu să îl odihnească!”, a transmis managerul spitalului, medicul Mugur Ardelean. Caramitru era internat de peste o lună la Spitalul Elias, au declarat pentru News.ro reprezentanţi ai unităţii sanitare. Născut în 9 martie 1942, la Bucureşti, Caramitru a fost ministru al Culturii între 1996 şi 2000. El a fost preşedinte UNITER din 1990 şi director al Teatrului Naţional din 2005.

Citește și:

Loredana Groza, mesaj emoționant pentru Ion Caramitru. «Bună seara, iubite! Te aştept ca din cer»

Ion Caramitru, căsnicie de 45 de ani cu o colegă de scenă. Ce frumoasă și distinsă este Micaela, marea iubire a regretatului actor!

Radu Afrim, la moartea lui Ion Caramitru. «Abia acum se va vedea ce a însemnat pentru breasla noastră»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
banner Cornel Palade png
cub anca serea png
image png
Monica Birladeanu decolteu (2) jpg
banner dinu maxer png
banner codin maticiuc png
banner Ella Crăciun png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net