Jamila și Laura Laurențiu, la tribunal pentru o rețetă de eclere. De ce s-au acuzat celebrele bloggerițe

Ultima actualizare:

    Jamila și Laura Laurențiu, la tribunal din cauza unei rețete de eclerfoto: arhiva personală
Jamila și Laura Laurențiu, la tribunal din cauza unei rețete de eclerfoto: arhiva personală

Ceartă cu scântei și cu vizite la tribunal între două dintre cele mai de succes bloggerițe din domeniul culinar de la noi, Geanina Staicu-Avram (Jamila) şi Laura Laurenţiu. Tribunalul Bucureşti a pronunţat recent o primă sentinţă într-un proces în care cele două s-au judecat pentru o rețetă de eclere.

Procesul de la Tribunalul Bucureşti a fost deschis de Jamila, care a reclamat că în mai 2019, după ce a postat pe canalul său de Youtube un video în care prezintă o reţetă de ecler la tavă, competitoarea sa a raportat-o abuziv susţinând că difuzarea încalcă drepturile de autor.

Mai exact, Laura Laurenţi a reclamat că videoclipul Jamilei ar copia videoclipul său în care este prezentată reţeta pentru prăjitura ecler. În urma raportării, videoclipul Jamilei a fost şters de pe Youtube, fiind reactivat abia după 17 zile, după e Jamila a făcut dovada că nu a încălcat drepturile de autor.

Jamila a cerut daune morale pentru că a fost numită ”hoață de rețete”

În procesul de la Tribunalul Bucureşti, Jamila a arătat că videoclipul era realizat în cadrul unei campanii publicitare, iar prin raportarea abuzivă a fost prejudiciată cu peste 2.000 de euro, beneficii pe care nu le-a putut realiza.

De asemenea, Jamila a mai cerut daune morale de 1.000 de euro arătând, că „pârâta nu a ţinut cont de influenţa pe care o are şi a incitat, prin postarea sa, publicul Facebook să o vadă pe reclamanta drept «hoaţă de reţete»”.

Citește și:

Cine e Jamila, tânăra care a cucerit Internetul cu rețetele ei. E măritată cu un marocan și își spune povestea la TVR 2

Românii, obsedați de drojdie. Învață să o facă și în casă

Laura Laurențiu susține că rețeta e complet diferită de eclerul clasic

Laura Laurenţiu s-a apărat în proces susţinând că reţeta de ecler care îi aparţine şi pe care a raportat-o este diferită total reţeta clasică de ecler. Laura Laurenţiu a arătat că în timp ce eclerul clasic „este o prajitură de formă alungită, umplută cu cremă şi acoperită cu glazură de şerbet, ciocolată, eclerul la tavă creat de ea „este o singură prăjitură cu dimensiunea de 38/28 cm care după coacere este acoperită şi nu umplută cu cremă şi garnisită cu frişcă bătută”.  

„Prăjitura astfel concepută se porţionează cu cuţitul în pătrate, iar în afara tipului de aluat nu are nici un fel de legătură cu clasicul ecler”, a explicat Laura Laurenţiu în proces. Pârâta s-a mai apărat spunând că „simplul fapt al raportării videoclipului către reţeaua YouTube nu a dus automat la întreruperea difuzării videoclipului, hotărârea de a întrerupe difuzarea acestuia pe canalul YouTube aparţine acestui canal şi astfel, fapta ilicită nu există”.

image
image
image
image
image
image
5 denisa tanase mircea branzei afaceri imobiliare de milioane in dubai 2 jpg jpeg
cub sensy png
Kate Middleton profimedia 0762516993 jpg
banner Ilinca Obădescu gif
banner miron cozma png
banner ionut petrescu png