Ardelenii au cea mai scumpă mâncare
Scump dom'le, scump. Acum cinci luni era mai ieftin! Cam aşa zic românii în ultimele zile când merg la cumpărături. Ba mai mult, dacă e să ne luăm după cifrele de la Ministerul Agriculturii, n-ar trebui nici să mai mergem la piaţă.
Lapte, ouă, brânză, carne, legume sau fructe, toate s-au scumpit în ultimele cinci luni, în majoritatea judeţelor ţării.
Vezi şi:
Ne-aţi scumpit şi legumele din ciorbă!
Uite cum îţi redresezi bugetul după Sărbători
Omul de Neanderthal gătea şi mânca legume şi fructe
Cel mai mult au crescut preţurile la cartofi (în judeţul Prahova a crescut cu 130%, până la 3 lei pe kilogram), brânză (în Sălaj costă cu 90% mai mult), lapte (costă în Cluj cu 70% mai mult) sau carne de pui (în Braşov a ajuns la 12 lei pe kilogram, adică cu 40% mai mult).
Însă, în multe judeţe ale ţării preţurile au crescut doar puţin sau chiar au stagnat.
Campioană la scumpiri este zona de nord-vest a ţării: în Bihor, Cluj, Alba sau Maramureş nici un aliment nu a scăpat.
La polul opus, cu cele mai mici preţuri din ţară, este judeţul Gorj, unde carnea de porc are un preţ de 7,2 lei pe kilogram, un kilogram de brânză telemea costă 9,8 lei, iar fasolea se vinde cu 5,5 lei kilogramul.
Iată cele mai ieftine judeţe
Cu toate că sunt în aceeaşi ţară, nu toţi românii plătesc la fel pentru cumpărăturile pe care le fac la piaţă.
Cei care locuiesc în aceste judeţe pot răsufla uşuraţi atunci când merg la piaţă
Vâlcenii, sucevenii şi botoşănenii sunt cei care scot cei mai puţini bani din buzunar pe lapte - 2,5 lei pentru un litru - iar gorjenii, mureşenii şi vrâncenii dau cel mai puţin pe brânză - 9,8 lei, 10 lei, respectiv 13 lei pentru un kilogram de telemea.
Mureşenii plătesc cel mai puţin şi pentru ouă, 0,35 de lei, dar şi brăilenii şi vasluienii, 0,45 de lei.
La capitolul carne, cel mai bine stau băcăuanii, care dau doar 7,5 lei pentru un kilogram de carne de pui şi 8,5 lei pentru unul de carne de porc.
La capitolul legume, se pare că gorjenii sunt favorizaţi, aceştia plătind puţin, faţă de restul ţării, pentru fasole sau ceapă.
Lapte:
Vâlcea - 2,5 lei
Suceava - 2,5 lei
Botoşani - 2,5 lei
Brânză:
Gorj - 9,8 lei
Mureş - 10 lei
Vrancea - 13 lei
Ouă:
Mureş - 0,35 lei
Brăila - 0,45 lei
Vaslui - 0,45 lei
Carne pui:
Mehedinţi - 6 lei
Cluj - 6,4 lei
Bacău - 7,5 lei
Carne porc:
Gorj - 7,2 lei
Bacău - 8,5 lei
Mehedinţi - 10 lei
Cartofi:
Suceava - 1,3 lei
Satu Mare - 1,3 lei
Ilfov - 1,5 lei
Fasole:
Călăraşi -5 lei
Gorj - 5,5 lei
Braşov - 5,5 lei
Ceapă:
Călăraşi -1,5 lei
Vrancea - 2 lei
Gorj - 2 lei