Alimentaţia îţi poate sabota viaţa sexuală
O viaţă sexuală reuşită implică două lucruri: libido crescut şi potenţă optimă. Se poate să vrei şi să nu poţi sau să poţi, dar să nu ai chef. Ambele aspecte sunt influenţate de alimentaţie şi de nivelul de activitate fizică. Antrenorul şi nutriţionistul Valentin Vasile ne spune care e legătura.
Mănânci, dar nu te hrăneşti
În timpul unei partide de sex se pot consuma sute de calorii, întocmai ca în timpul unui antrenament la sala de fitness. Trebuie să ai energie pentru aşa ceva. Dar află că organismul repartizează resursele de energie şi de nutrienţi primite prin alimentaţie mai întâi către funcţiile necesare supravieţuirii şi abia apoi către restul. Astfel, dacă nu te hrăneşti corespunzător, când treci printr-o restricţie majoră de calorii şi de nutrienţi, organismul consideră că pe primul plan e supravieţuirea ta şi abia apoi reproducerea. Atenţie, perioada de restricţii nu are legătură cu dieta. Poţi să mănânci zilnic după pofta inimii, dar să nu te hrăneşti cu adevărat, spune Valentin Vasile în cartea sa, „Stil de viaţă, nu dietă!”. Multe alimente au calorii goale, fără nutrienţi.
Erecţia e influenţată de sănătatea vaselor de sânge
Şi la acest capitol alimentaţia are un cuvânt de spus. Grăsimile saturate înfundă vasele de sânge şi afectează negativ erecţia prin irigarea incompletă a penisului. Fumatul e un alt factor care cauzează vasoconstricţia capilarelor. Pe de cealaltă parte, o alimentaţie bogată în crudităţi, acizi graşi esenţiali omega-3 şi în surse de proteină slabă va îmbunătăţi circulaţia sângelui, facilitând pătrunderea lui în capilarele din penis. O vasodilataţie bună e primul lucru pe care trebuie să îl caute un bărbat care vrea să-şi îmbunătăţească viaţa sexuală.
Sportul creşte producţia de testosteron
Cu cât faci mai multă mişcare, cu atât circulaţia sanguină va fi intensificată, iar forţa musculară va creşte. Mai mult decât atât, în cazul bărbaţilor, dacă îşi cresc masa musculară, automat îşi cresc şi producţia de testosteron, hormonul care îi face mai activ în pat. Sportul îmbunătăţeşte rezistenţa cardiorespiratorie, forţa muşchilor abdominali inferiori, şi creşte rezistenţa la efort.
Cât de puternice sunt, de fapt, alimentele afrodiziace?
Unele dintre ele produc vasodilataţie, ceea ce se traduce printr-o erecţie mai bună la bărbaţi şi un nivel mai mare de sensibilitate a organelor sexuale la ambii parteneri. Altele conţin mici doze de amfetamine, ce vin cu adevărate infuzii de hormoni sexuali, mai spune nutriţionistul Valentin Vasile. O altă categorie accelerează producţia de endorfine, oferind o stare de bine, sau dau pielii un miros pe care sexul opus îl percepe inconştient ca fiind un puternic excitant. Astfel, includeţi în meniu: stridii, ciocolată amăruie, vin roşu, fructe de pădure, nucşoară, ghimbir, ardei iute, şofran, scorţişoară, vanilie, coriandru şi ginseng.