Care era capitala sexului european în lumea antică. Unele practici, percepute astăzi ca deșănțate sau șocante, aveau un rol sacru în trecut

Sexualitatea a fost parte integrantă a culturilor antice, o temă fascinantă, încărcată de mituri și ritualuri. Deși contemporaneitatea percepe unele practici drept deșănțate sau șocante, acestea aveau un rol sacru în trecut, fiind deseori integrate în culturi sofisticate și societăți bine structurate. Un exemplu emblematic este Pafos, orașul de pe insula Cipru, considerat capitala sexului european din Antichitate, loc unde ritualurile și festivalurile dedicate zeiței Afrodita atingeau apogeul libertății sexuale.

Festivalul dedicat lui lui Dionysos.
Festivalul dedicat lui lui Dionysos.

Pafos, locul unde zeii și oamenii sărbătoreau iubirea și fertilitatea

Situat pe coasta sud-vestică a Ciprului, Pafos era mai mult decât un oraș antic; era un sanctuar viu dedicat zeiței Afrodita, zeița iubirii, frumuseții și fertilității. Conform mitologiei, Afrodita s-a născut din spuma mării în apropierea coastei cipriote, iar orașul a devenit epicentrul cultului său.

În inima acestui oraș se afla unul dintre cele mai grandioase temple dedicate Afroditei. Monumentul nu era doar un loc de rugăciune, ci și scena unor festivaluri legendare, precum Afrodisia, care atrăgeau oameni din întreaga Mediterană, scriu cei de la Adevărul.

Afrodisia, festivalul libertății sexuale

Anual, Pafos găzduia Afrodisia, o sărbătoare de patru zile în care femeile din toate straturile sociale participau la un ritual unic. Potrivit legendei, fiecare femeie era „chemată” de zeiță să se prostitueze temporar în templu, oferindui-se unui bărbat ales la întâmplare, în schimbul unui mic ban de argint. Acest act nu era considerat o rușine, ci o formă de devoțiune față de Afrodita, un simbol al fertilității și al iubirii universale.

Herodot, părintele istoriei, menționează acest obicei, comparându-l cu practicile similare din Babilon: „Cel mai rău obicei babilonian presupune ca fiecare femeie din ținut să stea în templul Afroditei și să se culce cu fiecare străin cel puțin odată în viață”.

În Pafos, însă, această practică nu era impusă, ci adoptată voluntar de femei ca o ofrandă pentru zeiță. Ritualurile erotice, sacrificiile și dansurile extatice făceau parte din această celebrare unică.

Bărbați din întreaga lume veneau în Pafos

Pe durata Afrodisiei, Pafos devenea un magnet pentru bărbați din toate colțurile lumii antice, atrași de promisiunea unei sărbători fără egal. Străzile orașului erau animate de parade și ritualuri, în timp ce templul devenea epicentrul unui festival de o exuberanță greu de imaginat. Legendele spun că însuși gestul de a oferi moneda femeii alese era considerat un simbol al unirii sacre, iar respingerea nu era permisă, întrucât ar fi fost văzută ca un afront adus zeiței.

Bubastis și orgiile sacre din Egipt

În Antichitate, Pafos nu era singurul oraș asociat cu libertatea sexuală ritualizată. Bubastis, un oraș din Egiptul antic, găzduia un festival dedicat zeiței Bastet, protectoarea sexului și a sarcinii. Spre deosebire de Pafos, Bubastis era rezervat egiptenilor și era cunoscut pentru orgiile desfășurate în luna mai. Herodot descrie și acest loc:

Femeile și bărbații, navigând pe Nil, cântau, dansau și petreceau până la sosirea în Bubastis. Aici, sacrificiile erau urmate de beție și relații sexuale colective”.

Este fascinant cum aceste ritualuri, aparent deșănțate, aveau un scop sacru, fiind considerate o celebrare a fertilității și a vieții.

Festivalurile de tip orgiastic nu erau specifice doar Ciprului și Egiptului. Grecii antici celebrau anual Dionysiacele, dedicate zeului vinului și fertilității, Dionysos. Aceste ritualuri, care marcau renașterea naturii primăvara, includeau dansuri extatice, consum excesiv de vin și acte sexuale ritualice. Romanii au preluat această tradiție, organizând Bacanale, dedicate lui Bachus, echivalentul roman al lui Dionysos.

În timp, odată cu expansiunea creștinismului, aceste festivaluri au fost interzise, fiind considerate păgâne. Pafos și alte locuri similare au suferit declinul odată cu distrugerea templelor lor și asimilarea cultelor lor în religia creștină.

Astăzi, Pafos este un loc liniștit, bogat în istorie și cultură. Monumentele sale, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, amintesc de gloria trecutului. Turiștii vizitează ruinele templului Afroditei, mozaicurile antice și peisajele uimitoare, dar puțini cunosc istoria tumultuoasă a orașului ca „capitală a sexului european” în Antichitate.

Istoria sexualității umane, atât de strâns legată de religie și societate, oferă o perspectivă fascinantă asupra modului în care oamenii percepeau viața, iubirea și plăcerea. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2174482595 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cutremur jpg
sfantul ioan botezatorul  jpg
yongwu drum inundat china profimedia (2) jpg
AA1wUIXF jpg
Imparatul Traian FOTO Shutterstock jpg
casa gumelnita jpg
shutterstock 2318880383 jpg
Familia Regală a României (circa 1907)
image
actualitate.net
image
actualitate.net