Fisticul susţine sistemul nervos, întăreşte sistemul imunitar și face minuni pentru diabetici
Mai bogat în antioxidanţi decât orice alte seminţe sau nuci, fisticul poate preveni îmbătrânirea celulară prematură. Mai mult, ajută la controlul greutăţii corporale, scade riscul apariţiei afecţiunilor cardiace, dar întăreşte şi sistemul imunitar.
Folosit la deserturi, în unele feluri de mâncare sau ca gustare între mese, fisticul are multe proprietăţi curative. În sezonul rece, este apreciat şi pentru efectul său termogenic, contribuind la încălzirea organismului. Acest fenomen apare pentru că organismul depune efort la metabolizarea grăsimilor conţinute de fistic, iar în corp se generează căldură.
Ajută inima. Bogat în antioxidanţi, fisticul combate inflamaţiile, protejează vasele de sânge şi reduce riscul de a face boli de inimă. Chiar şi un consum moderat de fistic ajută organismul să reziste în faţa afecţiunilor cardiovasculare.
Întăreşte sistemul imunitar. Tot vitamina B ajută la menţinerea sănătăţii glandelor limfatice şi asigură producţia de celule albe din sânge care apără orgenismul de infecţii.
Bun pentru diabetici. Consumul de fistic poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, datorită fosforului conţinut. Acesta ajută la descompunerea proteinelor în aminoacizi şi în caz de intorleranţă de la glucoză. Mai bine de 60 la sută din valoarea zilnică recomandată de fosfor o putem obţine consumând o ceaşcă de fistic.
Susţine sistemul nervos. Vitamina B6 are efecte semnificative asupra sistemului nervos. Joacă un rol esenţial în formarea de mielină, o substanţă izolatoare din jurul fibrelor nervoase care permite transmiterea de mesaje între nervi.
Combate anemia. Persoanele care se confruntă cu anemia cauzată de deficienţa fierului pot obţine beneficii în urma includerii fisticului în dieta lor zilnică. Acesta reprezintă o sursă foarte bogată în cupru, un oligoelement foarte valoros care facilitează absorbţia fierului, producând astfel un efect antianemic. Este indicat să fie consumat împreună cu alte fructe şi legume bogate în vitamina C, deoarece aceasta facilitează absorbţia fierului în intestin.
Întăreşte vederea. Fisticul conţine doi carotenoizi (luteină şi zeaxantină), antioxidanţi care protejează şi apără ţesuturile împotriva daunelor şi a radicalilor liberi. Aceştia au fost asociaţi cu o scădere a riscului de degenerescenţă maculară legată de vârstă, cauza principală a deficienţelor de vedere şi orbire.
Previne îmbătrânirea pielii. Vitamina E, prezentă din plin în fistic, luptă împotriva procesului de îmbătrânire a pielii şi îi conferă un aspect mai tânăr. Uleiul de fistic are proprietăţi emoliente, prin care ajută la hidratarea şi prevenirea uscării pielii. Acelaşi ulei este utilizat şi ca ulei aromatic sau ca ulei pentru masaj medicinal.
Face părul mai rezistent. Extern, folosit ca mască pentru păr, acesta hrăneşte firul de păr în profunzime. Este un remediu excelent pentru tratrea vârfurilor despicate şi deshidratate. Fisticul mai conţine şi biotină, care combate căderea părului, conform lataifas.ro.