Povestea misterioasă uneia dintre cele mai vechi civilizații de pe teritoriul României. A fost cea mai avansată din Europa

Încă de acum 9000 de ani, pe teritoriul de astăzi al României, au înflorit adevărate imperii preistorice, civilizații extrem de avansate care au fost considerate leagăne ale civilizației agrare central-est europene.

Reconstituire satul Gumelnița de la Drăgănești FOTO Adevărul
Reconstituire satul Gumelnița de la Drăgănești FOTO Adevărul

Acestea nu doar că au marcat istoria veche a Europei, dar au și dispărut într-un mod misterios, lăsând numeroase întrebări fără răspuns.

Un leagăn al civilizației agrare în Europa

Printre cele mai fascinante civilizații preistorice se numără cultura Cucuteni-Ariușd-Tripolie, apărută în nord-estul României în urmă cu aproximativ 7500 de ani.

Descoperită în secolul al XIX-lea în localitatea Cucuteni din județul Iași, această cultură a impresionat prin întinderea și complexitatea sa, potrivit Adevarul.ro. 

Cu așezări vaste, unele de peste 30 de hectare, precum cea de la Ripiceni, județul Botoșani, civilizația Cucuteni a fost un veritabil „imperiu” al vremurilor, chiar dacă termenul este impropriu.

Așezările lor, bine organizate, aveau case din lemn și lut, unele cu etaj, iar comunitățile erau înconjurate de șanțuri de apărare și palisade. Locuitorii erau agricultori iscusiți, crescători de animale și maeștri artizani, renumiți mai ales pentru ceramica pictată, considerată una dintre cele mai impresionante realizări artistice ale preistoriei europene.

Un alt mister al culturii Cucuteni este lipsa necropolelor. Nu există dovezi clare despre practicile funerare, ceea ce adâncește enigma acestei civilizații. Dispariția bruscă a culturii Cucuteni, în jurul anului 2750 î.Hr., rămâne o întrebare fără răspuns.

Cea mai avansată civilizație a Vechii Europe: Gumelnița

În sudul României, contemporană cu Cucuteniul, civilizația Gumelnița își trăia apogeul, fiind considerată de specialiști cea mai avansată din Europa neolitică.

Această cultură s-a întins din Muntenia până în nordul Greciei și a lăsat în urmă artefacte remarcabile, precum „Zeița de la Vidra” sau „Vasul cu îndrăgostiți”.

Gumelnițenii erau buni cunoscători ai prelucrării aurului, aramei și altor materiale. În necropolele descoperite, s-au găsit piese impresionante care indică o stratificare socială puternică. Cu toate acestea, civilizația a dispărut în jurul anului 2700 î.Hr., lăsând, la rândul său, întrebări fără răspuns.

Civilizația Vinca-Turdaș și enigmele Tăblițelor de la Tărtăria

În vestul României, cultura Vinca-Turdaș s-a remarcat prin arta sa unică și prin descoperirea controversată a Tăblițelor de la Tărtăria.

Aceste artefacte, datând din 5400 î.Hr., sunt acoperite cu simboluri ce ar putea reprezenta primele forme de scriere din lume.

Descoperirea lor, alături de misterele din jurul șamanului înmormântat cu aceste tăblițe, continuă să fascineze lumea academică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2174482595 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
incendiu los angeles jpg
Maini tinand un pahar cu apa jpeg
coreea de sud jpg
atleti lumea antica jpg
castraveit carti de joc guinness world records jpg
Morandi  jpeg
vreme jpg
Lily Collins, Emily in Paris  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net