Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români

Marcus Ulpius Nerva Traianus, cunoscut în istorie ca împăratul Traian, a fost unul dintre cei mai mari lideri ai Imperiului Roman, fiind respectat atât pentru abilitățile sale militare, cât și pentru guvernarea sa înțeleaptă.

Împăratul Traian a murit ucis de boală / foto: arhiva
Împăratul Traian a murit ucis de boală / foto: arhiva

Totuși, finalul vieții sale a fost marcat de o boală necruțătoare, care l-a împiedicat să-și ducă la capăt ambițiile mărețe, potrivit Wikipedia. 

Ascensiunea lui Traian și gloria din Dacia

Născut pe 18 septembrie 53 d.Hr. în Italica, o colonie romană din Hispania, Traian și-a început cariera militară în zonele periculoase de pe Rin. După o serie de victorii și o ascensiune rapidă, a fost adoptat de împăratul Nerva, devenind succesorul său. La moartea lui Nerva, în anul 98 d.Hr., Traian a preluat tronul, devenind primul împărat roman originar din afara Italiei.

Domnia sa a fost marcată de numeroase reforme și realizări, dar mai ales de cucerirea Daciei, o campanie care i-a adus titlul de Dacicus Maximus.

După două războaie sângeroase împotriva regelui Decebal, între 101-102 și 105-106, Traian a anexat Dacia ca provincie romană, extinzând granițele imperiului și consolidându-și renumele. Columna lui Traian din Roma stă mărturie acestor victorii și rămâne un simbol al geniului său militar.

Ultimele campanii și ambițiile neîmplinite

În anul 113 d.Hr., Traian a pornit în ultima sa mare campanie, îndreptându-și atenția către est, unde Imperiul Parților reprezenta o amenințare.

A cucerit regatul Armeniei, Babilonul și Ctesiphonul, extinzând imperiul până la Golful Persic. Totuși, la apogeul expansiunii, sănătatea sa a început să se deterioreze.

Deși dorea să calce pe urmele lui Alexandru cel Mare, cucerind și mai mult din teritoriile estice, revoltele din Mesopotamia și răscoalele evreilor l-au forțat să își retragă trupele. Era o lovitură grea pentru un împărat care visase să lase un imperiu mai vast ca oricând.

În primăvara anului 117 d.Hr., în timp ce se odihnea în Cilicia, Traian s-a îmbolnăvit grav. În ciuda încercărilor de a se recupera, starea sa s-a agravat, iar pe 9 august 117 d.Hr., marele cuceritor al Daciei a murit în orașul Selinus, în provincia Antalya de astăzi, Turcia.

Pe patul de moarte, Traian l-a numit succesor pe Hadrian, un alt lider capabil, care avea să renunțe la unele dintre cuceririle lui Traian, dar să consolideze imperiul.

Un renume nepieritor

Cenușa lui Traian a fost depusă la baza Columnei din Roma, un monument impresionant care glorifică victoriile sale. Renumele său a rămas nepătat de-a lungul secolelor.

Senatul Roman obișnuia să ureze noilor împărați să fie „mai fericiți decât Augustus și mai buni decât Traian” – o dovadă a respectului de care s-a bucurat.

Traian nu și-a putut împlini visul de a extinde și mai mult granițele imperiului, dar moștenirea sa, inclusiv cucerirea Daciei și transformarea ei într-o provincie prosperă, a rămas una dintre cele mai strălucite perioade din istoria romană. Reputația lui de lider înțelept și de cuceritor abil rămâne intactă chiar și după aproape două milenii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gandaci de bucatarie jpeg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
incendiu los angeles jpg
Maini tinand un pahar cu apa jpeg
coreea de sud jpg
atleti lumea antica jpg
castraveit carti de joc guinness world records jpg
Morandi  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net