Vacanță de cinci stele pe tărâmul Afroditei! Cipru, insula cu cele mai curate plaje din lume

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Începe în curând sezonul vacanțelor estivale, iar anul acesta Cipru, o altfel de Grecie, se anunță a fi una dintre destinațiile preferate de români. Tărâmul Afroditei vă îmbie cu cele mai curate plaje din lume, 77 premiate cu steagul albastru, hoteluri de 5 stele, servicii VIP, o istorie bogată și peisaje care-ți taie, pur și simplu, răsuflarea. Reporterul Click! a fost acolo și vă prezintă informații la cald despre cum puteți avea vara aceasta un sejur de vis în Cipru. 

Pe lângă mare, soare, plaje cu nisip fin și bucate alese, Cipru oferă și alte ingrediente perfecte pentru o vacanță reușită: o istorie bogată, peisaje de vis, care îți taie rasuflarea, o mulțime de sporturi și activități pline de adrenalină, dar și o cultură turistică foarte bine ancorată în realitatea cipriotă. 

Serviciile oferite sunt, de cele mai multe ori, excelente, în așa fel încât te vei simți extrem de bine în această țară, cunoscută  fiind ospitalitatea cu care te întâmpină poporul cipriot. 

La o populație de aproximativ 968 000 de locuitori (după ultima statistică datând din  anul 2017), insula primește anual un număr de peste 4 milioane de turiști, veniți din toate colțurile lumii. 

Cipru are 77 de plaje distinse cu “Blue Flag”! Este în competiție cu Malta!

Insula Cipru are nu mai puțin de 77 de plaje distinse cu „Blue Flag” ( n.r: steagul albastru), printre care se remarcă: Makronissos, Nissi, Pernara, Gliki Nero, Katsakra, Ammos, Kermia, Konnos sau Vathiagonia. Toate aceste plaje garantează servicii de înaltă calitate şi siguranţa turiştilor. Au un nisip auriu foarte fin, apă cristalină și dispun de un nivel maxim de securitate (distingându-se printr-un grad redus, aproape inexistent de infracționalitate).

De altfel, ciprioții se află în competiție cu Malta la acest capitol, însă „steagul albastru” de mulți ani rămâne tot în Cipru. 

Ayia Napa, capitala distracției din insulă 

Cele mai vizitate stațiuni turistice din insulă sunt Ayia Napa și Protaras. 

Alături de plajele însorite cu nisip fin și apa cristalină, hotelurile din stațiunile Aya Napa și Protatas încântă ochiul prin arhitectura exterioară, dar și designul interior, condițiile de cazare și serviciile hoteliere fiind excelente. 

Ayia Napa, este capitala distracției, cu zeci de baruri, cluburi și oportunități de petrecere a timpului liber, are 3000 de locuitori, iar jumătate din turiștii care vin anual în Cipru aleg să viziteze această zonă. 

Stațiunea este situată în estul țării, nu departe de Capul Greco. Plajele sunt întinse, iar faleza înaltă este spectaculoasă, în anumite zone. Se remarcă prin apele de culoare turcoaz și formațiunile carstice (Podul Iubirii). 

Hotelurile din Ayia Napa sunt luxoase și oferă condiții excelente. Spre exemplu, dacă alegeți să vă cazați la Nissi Beach Resort, situat pe plaja cu același nume de la Marea Mediterană distinsă cu steagul albastru, pentru un bungalow cu două camere și ieșire directă la mare plătiți nu mai puțin de 350 de euro pe noapte. Acest complex de 4 stele este spectaculos, dispune de 3 piscine şi de grădini tropicale, care se întind pe o suprafaţă de 100.000 m².

image

Cum ajungi în Agia Napa primul popas îl poți face în locul unde a trăit pentru un timp Sfânta Thekla, prima martiră din religia creștinilor -ortodoxi, la chilia din stâncile scluptate de apa sărată a Mării Mediterane, ce are înfățișarea unor castele antice.

Ce poți face pe insula Cipru? Vizitează vechile orașe Larnaca și Paphos

Larnaca este unul dintre cele 10 regate grecești antice înființate în Epoca târzie a Bronzului 2500 i.H. Obiectivele turistice de aici sunt: Lacul sarat -Aliki tis Larnaca, Biserica bizantină -Sfântul Lazăr (ridicată pe mormântul gol al Sfântului, centrul creștinismului poporului cipriot), Cetatea Larnaca -fortificație construită în perioada de dominație Francă în insulă, cetate care mărginește Plaja Palmierilor din centrul turistic al orașului, unde în fiecare an se desfășoară Festivalul Potopului( în cadrul căruia ciprioții sărbătoresc Apa).

Dacă alegeți un sejur de lux în Larnaca, puteți opta pentru Golden Bay Beach, un hotel de cinci stele situat aproape de golful Larnaca și la 100 de metri de plajă. Aici prețul unei suite cu jacuzzi ajunge la 327 de euro, pe noapte. 

image

Limassol este cel mai cunoscut oraș de litoral, fiind cosmopolit și foarte frumos. Orașul antic Kourion este amplasat la circa 17 kilometri distanță de centrul orașului Limassol. Monumentele arheologice din Kourion au până la 6000 de ani de istorie, motiv pentru care întregul Kourion este protejat de către UNESCO. În zona istorică a orașului Limassol, turiștii vor avea ocazia să admire Castelul, care a fost ridicat de către regii lusignani în timpul cruciadelor. 
Ajunși în Limassol ar fi păcat să nu vizitați satele fermecătoare de la poalele Munților Troodos. Satul Osmodos este dispus la 900 metri deasupra mării și este înțesat de străduțe pietruite și livezi.

image

Lefkara este un alt sat din zona de est a munților Troodos, în districtul Larnaca, fiind situat la 650 m deasupra nivelului mării. Lefkara este cunoscut datorită meșteșugurilor popolare și mai ales datorită broderiilor. 

image

Stâncile Afroditei, un peisaj care-ți taie răsuflarea

Paphos merită și el vizitat, fiind locul de naștere al Afroditei și orașul cel mai încărcat de istorie al țării, fosta capitală din vremurile antice. Castelul sau Fortul Paphos a fost construit din blocuri masive de piatră, inițial de bizantini în secolul al XIII-lea pentru a proteja portul, apoi de turci în timpul dominației otomane. 
Nu ratați nici Mormintele Regilor, care se află la circa 2 km nord de port și care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. 

image

Nu plecați din Paphos, fară a face o excursie către o plajă plină de mistere, care se află la câțiva kilometri. Legenda spune că Afrodita, zeița frumuseții și a dragostei, fiica lui Zeus, ar fi ieșit din mare chiar în acest loc. Veți admira Stâncile Afroditei, doar după ce veți traversa un tunel lung pe sub șoseaua care leagă Paphos de Limassol, însă priveliștea vă va fascina iremediabil. 

image

Unul dintre hotelurile luxoase la care va puteți caza în Paphos este Athena Beach, un resort de patru stele situat pe plaja din Kato Paphos, la câțiva pași de port, de siturile arheologice, de magazine și de viața de noapte. Hotelul oferă camere spațioase cu balcon și 3 piscine în aer liber, și un număr de 5 restaurante a la carte. Prețul pentru o cameră superior în sezon poate ajunge la peste 400 de euro pe noapte. 

Jeep Safati în peninsula Akamas foto Click!

Cât costă o excursie Jeep Safari în peninsula Akamas? 

În orice oraș din Cipru decizi să mergi găsești posibilitatea de a te îmbarca pe croaziere, de a face safari sau de a te bucura de fel de fel de experiențe, unele dintre aceste pline de adrenalină, precum hiking la Băile Afroditei. 

O excursie Jeep Safari  în peninsula Akamas costă nu mai puțin de 60 de euro, cu masa inclusă. Se oferă tururi de o zi întreagă în toată peninsula. Turiștii merg cu jeep-ul la canionul Avakas, apoi la plaja Lara, apoi se mută pe partea de est, iar totul se termină cu „baia Afroditei”. 

image

Nu ratați nici croaziera la Capul Greko, situat între localitățile Ayia Napa și Protaras, un promontoriu pentru priveliști și panorame de vis asupra mării.

O insulă plină de bunătăți: brânza Halloumi și delicioasele Lokomades

Cât privește gastronomia cipriotă, de sorginte greacă cu influențe turcești și britanice, plină de arome mediteraneene, vă va ademeni cu bine-cunoscutele meze, din care nu lipsesc salatele cu legume și brânză feta, brânza Halloumi, sosurile grecești servite pe pită, preparatele din pește, fructele de mare și fructele proaspete, acompaniate de vinul tradițional Commandaria, care este unul dintre punctele forte cu care veți fi întâmpinați în orice restaurant.

Nu ezitați să gustați din deserturile delicioase tradiționale: Lokomades (gogoșele însiropate cu scorțișoară și sirop de miere) și Purekia (o placintă umplută cu urdă, în combinație cu scorțișoară și vanilie). 

image

Cipru, insula cu mai multe pisici decât locuitori 

Animalul iubit și protejat de locuitorii insulei, blând și inofensiv pe care-l întâlnești plimbându-se nestingherit pe străzi de multe ori alături de turiști, este pisica. Legenda pisicilor din insula Cipru este legată conform manuscriselor religioase de vizita Sfintei Elena în insulă. 

În Cipru, o țară cu puțin sub un milion de locuitori, pisicile sunt mai numeroase decât „vecinii” lor cu două picioare. 

Într-un final, dacă ajungeți in Cipru, vă spunem că nu puteți savura pe deplin spectaculoasele panorame peisagistice, atmosfera mediteraneeană, potențată de căldura soarelui, dacă nu auziți și cuvintele singurului ghid român autorizat din insulă, Roxana Constantinou, cea cea care ne și motivează să alegem o vacanță în insula Afroditei.

„Oricând ești binevenit pe tărâmul unde era locul de joacă al Zeilor, prin grădinile înflorite prin care se plimba zeița dragostei și a frumuseții Afrodita, în insula în care regii greci au ridicat regate cu minunate temple, romanii au lăsat mozaicuri unicate, bizantinii au construit biserici și caredrale de toată frumusețea, care azi sunt incluse în Patrimoniul Unesco, francii au făcut castele, iar venețienii ne-au lăsat tradiții festive, o lume întreagă într-un singur loc …..”

image

Wizz Air operează săptămânal zboruri spre Cipru

Cea mai eficientă metodă de deplasare în Cipru este transportul cu avionul din România.

Compania Wizz Air operează săptămânal zboruri directe din București, Iași și Cluj-Napoca către Larnaca, oferind pasagerilor români opțiuni accesibile de călătorie către destinații de vacanță diverse. Zborul durează aproximativ 2 ore și 20 de minute.

Fiind o țară în care climatul este mediteranean, adică unul blând, sezonul estival se întinde pe o perioadă de minim 6 luni (aprilie-octombrie).

Insula Cipru este a treia că mărime din Marea Mediterană, după Sicilia și Sardinia, având o suprafață de aproape zece mii de metri pătrați. Ciprul este în prezent împărțit în două zone, complet diferite în ceea ce privește obiceiurile și regulile care guvernează viața localnicilor. În trecut, însă, insula constituia un teritoriu unitar. În zona de sud trăiesc ciprioții de origine greacă, nordul aparținând celor de origine turcă. 

Sudul Ciprului face parte din Uniunea Europeană, regulile privind călătoria în această regiune fiind aceleași ca și în cazul întregului spațiu comunitar.

image
image
image
image
image
image
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net