Cum alegi corect legumele de primăvară
Pieţele sunt pline cu legume de primăvară: ridichi, ceapă verde, spanac, urzici, salată, dar şi verdeţuri proaspete. Iar „trufandalele” sunt pentru toate buzunarele. Reporterii Click! îţi spun cum să cumperi inteligent, cum să le păstrezi şi cât te costă să-ţi faci piaţa, mai ales acum, când a început Postul Paştelui, iar legumele sunt foarte căutate.
Ceapă verde
- Cum se alege. Cumpără ceapă verde cu bulbi albi şi frunzele de o culoare vie, verde. Evită ceapa care are bulbii curăţaţi de coajă şi pieliţă, pătaţi sau loviţi. De asemenea, evită să cumperi ceapă cu frunze veştede, rupte, lovite sau pătate. Apasă uşor pe bulbi, iar dacă iese un sirop urât mirositor şi de culoare gălbuie înseamnă că ceapa este stricată.
- Cum se păstrează. Ceapa verde se păstrează la frigider, ferită de lumină şi ambalată în pungi de hârtie. Dacă doreşti să o consumi peste un anumit timp, nu o spăla! Apa va afecta frunzele, iar ceapa se va înmuia şi va putrezi.
- Preţ: 0,5 – 1 leu legătura.
Ridichi
- Cum se aleg. În primul rând, ridichile trebuie să fie tari, să-ţi dea senzaţia de prospeţime. Evită să cumperi ridichi moi, cu textura încreţită şi pulpa seacă.Ai grijă să nu fie putrezite! Mulţi vânzători ţin ridichile în buchete, într-un borcan cu apă, pentru a le păstra proaspete cât mai mult timp. Frunzele putrezesc şi pot afecta bulbul.
- Cum se păstrează. Ridichile se păstrează fără frunze şi fără a fi spălate. Depozitează-le în caserole de plastic închise etanş sau în pungi de hârtie la loc întunecos şi răcoros.
- Preţ: 1-1,5 lei legătura.
Urzici
- Cum se aleg. Cumpără de la piaţă urzici cât mai fragede şi evită-le pe cele care sunt veştede şi foarte închise la culoare. Alege frunze proaspete şi tinere. Înainte de a le prepara, curăţă-le de iarbă şi spală-le de mai multe ori până când apa rămâne curată.
- Cum se păstrează. Urzicile nu se spală dacă vrei să le consumi peste o zi sau două. Se depozitează în frigider, în pungi de hârtie. Nu le ţine prea mult depozitate pentru că se vor veşteji.
- Preţ: 5-6 lei o pungă/grămadă.
Salată verde
- Cum se alege. Salata verde este vedeta sezonului. Când cumperi, alege salată tânără, sănătoasă, cu frunzele subţiri şi culoare vie. Evită salata veştejită, cu frunze tăiate, rupte, murdare şi pătate.
- Cum se păstrează. Salata se poate păstra într-un loc întunecat şi răcoros cum este frigiderul. Fereşte-o de umiditate sau apă pentru că se va veşteji repede. Salata nu ţine foarte mult timp, aşa că este recomandat să o consumi cât mai repede.
- Preţ: 1,5-2,5 lei.
Spanac
- Cum se alege. Frunzele nu trebuie să fie prea mărunte, dar nici prea mari (acesta este un semn că sunt bătrâne). De asemenea, alege frunze care sunt sănătoase şi evită-le pe cele pătate, lovite sau rupte.
- Cum se păstrează. Dacă nu le pregăteşti imediat cum ai ajuns acasă, atunci nu este necesar să speli frunzele de spanac. Ele se depozitează direct la frigider, în pungi de hârtie. Atenţie! Pungile din plastic “transpiră”, iar spanacul, dacă stă în umezeală, se poate înmuia sau poate mucegăi.
- Preţ: 2-2,5 lei/kg.
Verdeţuri
- Cum se aleg. Pătrunjelul, mărarul, loboda, leurda, leuşteanul trebuie cumpărate proaspte. Evită verdeţurile care sunt veştede sau care au, pe alocuri, frunzele îngălbenite sau rupte.
- Cum se păstrează. Verdeţurile se pun nespălate, la frigider, învelite în hârtie. Dacă nu le foloseşti imediat, nu le rupe codiţele! Se vor veşteji.
- Preţ: 0,5 – 1 leu legătura.
Post cu puține dezlegări
Postul Paştelui a început ieri și durează 7 săptămâni, până pe 1 mai. Creştinii ortodocşi vor trebui să renunţe la carne, ouă şi lactate. În 19 şi 20 martie, adică în prima sâmbătă şi în prima duminică din Post, este dezlegare la ulei şi vin. Prima dezlegare la peşte are loc pe 25 martie, de Buna Vestire, iar apoi, următoarea – abia pe 24 aprilie, de Florii. A doua dezlegare la ulei şi vin are loc în zilele 2 şi 3 aprilie. Însă, putem consuma aceste două alimente în fiecare weekend precum şi în zilele în care sunt sărbători însoţite de „cruce roşie” şi „cruce neagră”.