O femeie din Buzău a folosit zeci de ani o piatră de 1 milion de euro ca opritor de ușă. Cazul din țara noastră amintește de descoperirea unui bărbat din SUA
O femeie din județul Buzău a folosit zeci de ani o piatră prețioasă ca opritor de ușă. S-a constatat că aceasta este cea mai mare bucată de chihlimbar din lume și valorează 1 milion de euro. Descoperirea amintește de cazul unui bărbat din SUA, care nu știa că oprea deschiderea completă a ușii cu un meteorit în valoare de 100.000 de dolari.

Chihlimbarul este o rășină fosilă prețioasă, care se formează pe parcursul a milioane de ani. De obicei, are nuanțe de galben sau portocaliu, dar poate varia și în tonuri de roșu, verde sau chiar albastru, în funcție de compoziția sa chimică.
În jurul satului Colți, pe malurile râului Buzău, în gresia regiunii, se extrag bucăți de chihlimbar încă din anii 1920. Aici, o femeie în vârstă din Colți a descoperit o piatră prețioasă de 3,5 kilograme, pe care a pus-o la folosință. Fără să cunoască valoarea chihlimbarului, ea a folosit-o ca opritor de ușă. Astăzi, această piatră este evaluată la 1 milion de euro, potrivit „Science Alert”. A avut un rol atât de modest încât nici măcar hoții care i-au vizitat cândva casa nu au remarcat-o.
Descoperirea amintește de cazul unui bărbat din Michigan, SUA, care a folosit o bucată mare de piatră drept opritor de ușă, doar pentru a descoperi, zeci de ani mai târziu, că piatra era, de fapt, un meteorit în valoare de 100.000 de dolari.
Piatra are o vechime estimată între 38 și 70 de milioane de ani
După moartea femeii în anul 1991, o rudă care i-a moștenit casa a început să bănuiască că opritorul de ușă ar putea avea o valoare mai mare decât părea. După ce a aflat ce era, de fapt, aceasta a vândut chihlimbarul statului român, care l-a trimis la o evaluare la experții de la Muzeul de Istorie din Cracovia, Polonia.
Specialiștii au constatat că acest chihlimbar are o vechime estimată între 38 și 70 de milioane de ani.
„Această descoperire are o semnificație deosebită atât din punct de vedere științific, cât și muzeal”, a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, pentru publicația „El Pais”, locul unde este expusă acum piatra prețioasă.