Cum să scădem factura de încălzire la bloc cu până la 80%

Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi se plâng că nu au suficientă căldură în apartament, deşi caloriferele funcţionează fără probleme. În plus, vremea rece ne „arde” la buzunare chiar dacă noi nu avem confortul termic dorit. Specialiştii spun că sunt câteva măsuri pe care trebuie să le luăm.

Béla Barabás, directorul unui ONG din Cluj-Napoca numit EvoHouse, a demarat în 2019 o campanie de măsurare gratuită a gradului de confort în blocurile din oraş. Inspectorii de specialitate au verificat până acum 30 de apartamente, iar rezultatul a fost „înfricoşător“, a declarat Béla Barabás pentru adevarul.ro. Expertul spune că cele mai mari probleme constatate au legătură cu calitatea aerului: peste 90% dintre locuinţele inspectate au probleme cu concentraţia de dioxid de carbon. 

Probleme cu tâmplăria

Concentraţia de dioxid de carbon din aer, atunci când suntem în exteriorul clădirilor, e de circa 400 ppm (particule de dioxid de carbon pe milion), spune Béla. În interior, într-o cameră de locuinţă, limita maximă e de 800 ppm. „Media în locuinţele măsurate a fost de 2.000 ppm“, explică specialistul. El precizează că testele s-au făcut în perioada rece, după ce s-au pornit sistemele de încălzire. În 70% din cazuri au fost înregistrate probleme cu tâmplăria, care nu este etanşă, iar la 80% din apartamente a apărut igrasia.

Izolaţie a pereţilor

Pentru a asigura o eficienţă energetică maximă, specialistul recomandă o izolaţie a pereţilor exteriori de peste 10 centimetri de polistiren sau alte materiale. Pentru asigurarea unei ventilaţii sănătoase, specialistul recomandă instalarea unui sistem cu recuperare de căldură: „Costă între 800 şi 1.500 de euro, dar oferă cea mai mare recuperare a investiţiei. În momentul în care este montat nu mai trebuie să se aerisească - aparatul recuperează căldura în proporţie de 80-95%, iar automat factura de gaz scade cu minimum 30%. În plus, filtrează praful şi noxele“. Rezolvarea acestor probleme – tâmplărie de calitate, izolaţia pereţilor şi un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură – poate duce la scăderea facturii de încălzire cu până la 80%, spune specialistul.  

Ghid de pregătire pentru iarnă

Specialistul a realizat pentru adevarul.ro un ghid destinat oamenilor care locuiesc la bloc - cu sfaturi pentru a îmbunătăţi calitatea aerului şi pentru a scădea factura la încălzire cu până la 80%. 

Primul element care trebuie avut în vedere este tâmplăria, susţine Béla: „În 90% din cazuri, ferestrele nu sunt montate corect. Izolaţia se face cu spumă peste care se pune material de construcţie, dar acea spumă este plină de găuri şi poate permite intrarea de aer rece care condensează şi favorizează igrasia. Tâmplăria se montează cu benzi speciale de etanşeizare, care costă cu 2-300 de euro în plus“. 

De asemenea, trebuie rezolvată problema aerului care iese pe sub uşă atunci când bate vântul. Bela recomandată ferestre care asigură o conductivitate termică a ramei şi a sticlei mai mică de 0,9 kilowaţi/mp/an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
paletar culori jpg
Panoramă Manhattan FOTO SHUTTERSTOCK
vizual craciunite jpg
image png
find the star min jpg
image png
masini trafic  Foto carVertical jpg
table istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net