Mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş. Cum faci miel umplut şi pască fără umplutură de brânză

Ultima actualizare:
Mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş: Pasca fără umplutură de brânză, din aluat de cozonac
Mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş: Pasca fără umplutură de brânză, din aluat de cozonac

Mielul umplut şi pasca fără umplutură de brânză reprezintă două dintre cele mai cunoscute şi cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş.

Se spune că, în Maramureş, gazdele sunt foarte primitoare, casele foarte frumoase, iar mâncarea… cât poţi duce. Dar care sunt cele mai cunoscute mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş şi cum se prepară? Click! vă oferă răspunsul!

Ingrediente:

– o jumătate de miel– un kilogram de măruntaie de miel– 300 grame de slănină– 15 căţei de usturoi– o franzelă înmuiată în lapte– două cepe uscate– o lingură de vegeta– doua legături de pătrunjel– doua legături de mărar– patru legături de ceapă verde– patru legături de usturoi verde– două linguri de untură– 20 ouă (14 crude şi 6 fierte, tari)– sare– piper

Mod de preparare:

Cum se prepară una dintre cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş? Se spală bine carnea şi se ţine la zvântat o oră. In acest timp se fierb măruntaiele şi, după ce s-au răcit, se dau prin maşina de tocat. La măruntaiele tocate se adaugă ceapa verde, pătrunjelul, mărarul şi usturoiul verde, tocate fin, pâinea înmuiată şi stoarsă, vegeta, sare şi piper, după gust. Se amestecă bine această compoziţie cu cele 14 ouă crude. După ce compoziţia s-a omogenizat bine, se pot adăuga şi ouale fierte, tăiate în cubuleţe, fără a amesteca prea tare pentru a nu le sfărâma. In acest “buzunar” se bagă compoziţia preparată anterior. La urmă, se coase partea pe unde a fost introdusă umplutura. Se aşeaza într-o tavă mai mare jumătatea de miel. Spata şi pulpa se împănează cu slaninuţa şi cu usturoiul. Inainte de a se băga la cuptor, se unge toată carnea cu untură şi se condimentează. In tavă se pun şi două cani de apa. Mielul trebuie să stea la cuptor cel puţin 60 de minute. Din când în când, se stropeşte peste tot cu zeama care se scurge în tavă. Se coace la foc potrivit.

Acest fel de mancare se serveşte rece sau cald, cu hrean ras, amestecat cu smântână. Se taie în felii după ce s-a răcit. Fiecare porţie trebuie să cuprinda atât umplutură, cât şi carne din spata sau pulpă. Aceasta este una dintre cele mai bune mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş.

Mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş: Pasca fără umplutură de brânză


    Mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş: Pasca fără umplutură de brânză, din aluat de cozonacFoto Click!
Mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş: Pasca fără umplutură de brânză, din aluat de cozonacFoto Click!

Pasca nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşte. În Maramureş, dar şi în multe dintre judeţele din Ardeal, pasca se pregăteşte fără umplutură de brânză: pasca din aluat de cozonac, cea care poate fi mâncată alături de drob şi friptură, aceasta fiind una dintre cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş.

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie
  • 1 pahar mare de lapte
  • 250 g ulei
  • 50 g unt topit
  • 8 ouă
  • 300 gr zahăr
  • 2 linguri smântână
  • 1 linguriță sare
  • un ou pentru uns

Mod de preparare:Cum se prepară una dintre cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş? Din făina cernută se prepară mai întâi maiaua. O parte din făină se opărește cu 3/4 pahar de lapte clocotit, se amestecă bine până se răcește, se adaugă drojdia dizolvată în restul de lapte ușor călduț. Se amestecă bine și se lasă să crească. În timp ce maiaua crește, se bat gălbenușurile pe marginea aragazului și se amestecă cu sare și zahăr până ce acestea se topesc fără să se încălzească prea tare compoziția. Se adaugă apoi două linguri de ulei, dar şi smântâna. După ce se amestecă bine, se adaugă albușurile bătute spumă și se pune totul peste maiaua crescută. Se amestecă ușor cu tot restul de făină și se începe frământatul care durează cam 1/2 ore, până ce coca nu se mai lipește de mâini. Se începe încorporatul uleiului amestecat cu untul călduț. Se netezește la sfârșit coca, se acoperă vasul și se lasă să crească.

O coca reușită crește în aproximativ 4 ore. Aluatul crescut se așează în forme unse, pregătite astfel: se iau bucăți de coca, bucăţi care, după aprecierea dumneavostră, ar umple formele cam ceva mai mult de jumătate. Se lucrează pe planșetă cu mâinile unse cu grăsime. Pentru ornament se pot face diverse împletituri, forme, în funcţie de imaginaţia gospodinei. Se coc la început la foc domol, iar, după 1/4 oră, la un foc potrivit. Se încearcă des aluatul, tocmai ca să nu stea mai mult de 3/4 oră în cuptor. Această pască e una dintre cele mai bune mâncăruri tradiţionale de Paşte în Maramureş.

ATENȚIE!Aluatul pus în forme, înainte ca acestea să fie băgate la cuptor, se vor lasă să crească în formă timp de o jumătate de oră, până acestea își dublează volumul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Panoramă Manhattan FOTO SHUTTERSTOCK
vizual craciunite jpg
image png
find the star min jpg
image png
masini trafic  Foto carVertical jpg
table istock jpg
sursa pro (3) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net