Ce să NU faci în caz de cutremur. Mic ghid de supraviețuire

Ultima actualizare:

    În timpul unui cutremur, este bine să nu te adăposteşti sub masă sau tocul uşiifoto: Getty
În timpul unui cutremur, este bine să nu te adăposteşti sub masă sau tocul uşiifoto: Getty

Tu știi ce să faci în caz de cutremur? Patru reguli sunt atât de importante încât pot face diferența între viață și moarte. România nu este o țară în care se produc foarte multe cutremure cu magnitudine mare, care pot pune în pericol viețile oamenilor. Însă specialiștii spun că oricând este posibil ca un seism de mare magnitudine să aibă loc.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade a fost înregistrat, marți, în județul Covasna, la 150 de kilometri de București. Cu toate că nu au fost înregistrate pagume materiale, unda seismică i-a îngrijorat pe românii care au simțit o zguduială puternică. Nu a fost cazul să ne speriem, însă întotdeauna este bine să știm ce avem de făcut pentru ca un cutremur mare să nu ne prindă nepregătiți.

Medicul Tudor Ciuhodaru a postat pe pagina sa de Pacebook, Mic ghid de supravieţuire în caz de cutremur: în casă, pe stradă, în mașină, de fapt câteva reguli de bun simț de care ar trebui să ținem seama atunci când simțim că pământul ne fuge de sub picioare, la propriu.

1. Ce să faci dacă te surprinde cutremurul în casă

Dacă te afli intr-o cladire ramâi acolo şi protejează-te! Procedurile recomandate în Japonia şi Statele Unite ("duck, cover and hold") sunt simple şi asigură protectia individuala prin trei mişcari simple: ghemuit, acoperit şi protejat.

E preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele, pentru protecţie. Vă puteţi asigura protecţie suplimentară adapostindu-vă lângă diverse obiecte solide, ce vă pot proteja, lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prabuţire, şi cât mai departe de ferestre.

Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari (între 2 paturi, două maşini, între două rânduri de birouri) ce delimitează aşa zisul triunghi al supravieţuirii sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spalat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi.

a) Dacă sunteţi în bucătărie, în primul rând închideti aragazul şi depărtaţi-vă de bufetul din care poate cădea vesela.

b) Dacă sunteţi în pat, rămâneţi acolo şi acoperiţi capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este aşezat patul nu e recomandat să aveţi tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur.

Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucat ieşirea este dificil de găsit iar scările au risc crescut de prăbuşire. Tocul uşii nu vă oferă protecţie dacă nu este încadrat în structura clădirii.

2. Ce să nu faci dacă te suprinde cutremurul pe stradă

Căutaţi spaţii cât mai largi şi asiguraţi protecţia individuală. Nu staţiona lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuşi în timpul şi după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coşuri sau ţigle.

Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Sub nicio formă nu vă adapostiţi sub balcoane sau stâlpii de înaltă tensiune.

3. Ce să nu faci dacă ești în mașină când este cutremur

Opriţi maşina la distanţă de clădiri sau de stâlpii de pe marginea străzii.

Ce să nu faceţi? Atenţie!!! Evitaţi apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înaltă tensiune.

4. Când te prinde cutremurul în locuri publice

În locurile aglomerate (teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte) nu alergaţi catre iesire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă şi vecinii de pe rând.

Medicul mai spune că ar trebui să avem pregatit în trusa de supraviețuire: apa, alimente uşoare şi compacte (bomboane cu zahăr, biscuiţi uscaţi), medicamente personale, analgezice şi antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio şi actele personale.

De asemenea, în caz de cutremur major, nu trebuie să suprasolicităm reţelele de telefonie. S-ar putea ca cineva să aibă nevoie urgent de 112. Daţi cel mult un sms ca să confirmaţi celor dragi că sunteţi bine.

”În Iaşi un cutremur de grad seismic ridicat pe durata noptii ar produce peste 3400 de victime, din care 900 urgenţe absolute. Asta doar conform simulărilor”, mai transmite medicul Tudor Ciuhodaru.

Specialistul, care are o lege privind orele de educație pentru sănătate, adoptată de Parlament, mai spune că pentru o reală eficienţă noţiunile de prim ajutor trebuie să fie cunoscute precum tabla înmulţiri. ”Repetitio est mater studiorum”.

Citește și: 

Aproape 30 de ani de la ultimul mare cutremur în România. Ultimul seism cu morți

Cutremur în România. Ce trebuie să faci în caz de seism. Ghidul pentru situaţii de urgenţă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net