Alimentul care nu trebuie consumat mai mult de 5 ori pe an. E adorat de români, dar periculos pentru sănătate

Ultima actualizare:

Carnea procesată – fie că vorbim de șuncă, cârnați, salam sau bacon – este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor sau la grătare. Totuși, specialiștii în nutriție și sănătate avertizează că acest aliment ar trebui consumat cu mare moderație, de preferință nu mai mult de 5 ori pe an, din cauza riscurilor grave pentru sănătate.

Carne procesată. Foto: arhiva.
Carne procesată. Foto: arhiva.

Ce înseamnă carne procesată?

Carnea procesată include orice tip de carne care a fost conservată prin afumare, sărare, uscare sau adăugarea de conservanți chimici. Printre cele mai populare exemple se numără:

Șunca și baconul

Cârnați și mici

Salamurile și crenvurștii

Aceste alimente sunt extrem de atractive datorită gustului intens, însă compoziția lor ascunde pericole serioase pentru organism.

Ce face carnea procesată să fie atât de periculoasă?

Carnea procesată conține substanțe care, în cantități mari sau consumate frecvent, pot avea efecte nocive asupra sănătății:

Nitriți și nitrați: Utilizați pentru conservare, acești compuși chimici pot forma nitrozamine, substanțe asociate cu un risc crescut de cancer, în special de colon și stomac.

Sodiu în exces: Consumul ridicat de sare contribuie la hipertensiune arterială, un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare.

Grăsimi saturate: Conținutul ridicat de grăsimi saturate poate duce la creșterea colesterolului „rău” (LDL), favorizând ateroscleroza și alte boli de inimă.

Produse chimice generate prin gătire la temperaturi mari: Prepararea cărnii procesate la grătar sau prin prăjire produce substanțe cancerigene, precum hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) și aminele heterociclice.

Riscuri pentru sănătate

Consumul frecvent de carne procesată este asociat cu:

Cancer de colon și stomac: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat carnea procesată drept cancerigen de grup 1, aceeași categorie cu fumatul și azbestul. Studiile arată că fiecare porție suplimentară de 50 de grame pe zi crește riscul de cancer colorectal cu 18%.

Boli cardiovasculare: Sarea și grăsimile saturate contribuie la hipertensiune și colesterol ridicat, crescând riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Diabet de tip 2: Consumul regulat este asociat cu o creștere semnificativă a riscului de apariție a diabetului.

Obezitate: Alimentele procesate au un conținut caloric ridicat și o valoare nutrițională scăzută, favorizând acumularea kilogramelor în plus.

Cât de mult este prea mult?

Nutriționiștii recomandă limitarea consumului de carne procesată la maxim 5 porții pe an sau chiar mai puțin. O porție echivalentă cu aproximativ 50-70 de grame poate părea nesemnificativă, dar impactul său cumulat este considerabil.

Cum putem înlocui carnea procesată?

Pentru a reduce riscurile, există alternative sănătoase:

Carne proaspătă: Gătită la cuptor, fiartă sau la grătar, fără adaos de conservanți.

Surse vegetale de proteine: Lintea, fasolea, năutul sau tofu sunt opțiuni excelente.

Pește: Bogat în omega-3, peștele poate înlocui cu succes carnea procesată.

Condimente naturale: Pentru a intensifica gustul mâncărurilor fără a recurge la aditivi.

Românii trebuie să devină mai conștienți de alegerile alimentare și de impactul lor asupra sănătății. Deși tradițiile culinare includ frecvent carne procesată, este esențial să înțelegem că sănătatea pe termen lung depinde de moderație și de consumul responsabil.

Așadar, în loc să transformăm carnea procesată într-un obicei alimentar zilnic, să o rezervăm pentru momentele speciale, păstrând un echilibru care să protejeze sănătatea noastră și a familiei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net