Originea misterioasă a tătarilor. Istoricii încă încearcă să înțeleagă de unde provenea această populație

De-a lungul secolelor, tătarii au fost o prezență constantă la hotarele statelor românești. Iar de-a lungul timpului, cei mai mulți oameni au considerat că această populație războinică era de origine mongolă. Însă, în realitate, originea lor este mult mai misterioasă și mai complicată decât am crede.

Tătarii controlau teritorii vaste de la nord de Marea Neagră
Tătarii controlau teritorii vaste de la nord de Marea Neagră

Tătarii au fost o prezență constantă în teritoriile de la nord de Marea Neagră, iar de-a lungul secolelor, aceștia au fost, adesea, în conflict cu statele românești. Din acest motiv, de-a lungul Evului Mediu, această populație s-a transformat într-un adevărat arhetip al personajului negativ, în rândul românilor din acele vremuri. Cu toate acestea, adevărul despre acest popor, cât și despre originea lui, este mult mai complex și misterios.

Deși cei mai mulți oameni au crezut, de-a lungul timpului, că tătarii erau mongoli, acest lucru nu este tocmai adevărat. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, de fapt, tătarii erau o populație extrem de diversă etnic, iar mongolii reprezentau o minoritate.

Originea misterioasă a tătarilor

Motivul pentru care tătarii au fost asociați cu mongolii a fost faptul că aceștia au pătruns în Europa odată cu expansiunea Imperiului Mongol, în secolul XIII. În plus, ei aveau un stil de viață nomadic, destul de asemănător cu cel al mongolilor, iar acest lucru a creat confuzie în rândul vecinilor lor.

Mulți experți spun că tătarii erau, de fapt, triburi turcice care trăiau în nord-estul Mongoliei încă din secolul V î. Hr. În plus, limba lor era una turcică, înrudită îndeaproape cu cea a cumanilor. În mod surprinzător, numele lor vine din chineză. În această limbă, „ta-ta” înseamnă „murdar”, sau „barbar”, chinezii intrând în contact cu tătarii totodată cu invazia mongolă.

Limba lor era înrudită cu cea a cumanilor

În timpul invaziei mongole, în 1243, Batu Han se întoarce în est, în capitala de la Karakorum, pentru a sprijini pretenția la tron a vărului său. Drept recompensă, el primește în dar teritoriile de la nord de Marea Neagră, unde înființează un stat puternic numit Hoarda de Aur.

Cu acest prilej, tătarii se transformă într-o amenințare constantă, iar raidurile lor afectează atât Moldova, cât și Țara Românească. După 1475, tătarii devin vasali ai otomanilor, iar puterea acestei populații intră în declin. În cele din urmă, Hanatul Crimeei este anexat de Imperiul Rus, în anul 1783.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Posibil troc politic între Elena Lasconi și Nicușor Dan Foto Elena Lasconi   Facebook jpg
Battle of Mohi 1241 png
Victor Ponta FOTO Mediafax
Petru Groza, la discursul lui Gheorghe Gheorghiu Dej jpeg
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
chickens 4474176 1280 jpg
curcani2 e1617173610149 jpg
Spovedanie foto Ziarul Lumina jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net