Greșeala colosală făcută de români în 1913. Ce repercusiuni a avut acest moment istoric important

Câteodată, o victorie se poate dovedi mai dezastruoasă decât o înfrângere. Iar potrivit unui renumit profesor de la Facultatea de Istorie din Capitală, de acest lucru s-a convins și țara noastră în secolul XX, după ce a preluat Cadrilaterul.

România a anexat Cadrilaterul în 1913 / foto: Shutterstock
România a anexat Cadrilaterul în 1913 / foto: Shutterstock

Profesorul Marius Diaconescu a vorbit despre preluarea Cadrilaterului de către România, cât și despre consecințele pe care anexarea acestui teritoriu l-a avut asupra țării noastre. Istoricul a explicat că în anul 1913, această regiune de la sud de Dunăre era doar o zonă ocupată, iar potrivit acestuia, anexarea Cadrilaterului a fost o greșeală.

„În 1913, Maiorescu și ai lui au vrut să pună și ei mâna pe ceva care să completeze mărirea României. Noi nu am luptat efectiv în acel război. În 1913, se băteau sârbii cu bulgarii, mai erau și grecii implicați. Noi am fost un fel de arbitri acolo. Într-adevăr, pe plan diplomatic, prin organizarea Conferinței de Pace la București, am câștigat enorm. Cel puțin în Europa, am fost văzuți ca o putere regională, ceea ce a fost benefic în momentul respectiv, dar pe plan larg, internațional, atunci, în urma ocupării și preluării Cadrilaterului de către România, ne-am făcut dușmani la Washington”, a spus profesorul, potrivit dcnews.ro.

„Ne-am făcut dușmani la Washington”

Istoricul a explicat că anexarea acestui teritoriu în anul 1913 a adus dușmani României peste ocean, în Washington. Acest teritoriu a fost pierdut de către Bulgaria după ce țara a fost înfrântă în cel de-al Doilea Război Balcanic, iar tratatul care a consimțit oficial finalul acestui conflict s-a semnat pe data de 10 august 1913.

Prof. Marius Diaconescu a precizat că în Europa, rolul pe care România l-a avut în acest război a adus prestigiu țării, care a început să fie văzută drept o forță regională. Însă, în Statele Unite, anexarea Cadrilaterului nu a fost văzută cu ochi buni.

Anexarea Cadrilaterului a creat tensiuni între România și Bulgaria

De asemenea, potrivit specialistului, anexarea acestui teritoriu a dus și la apariția unor tensiuni politice, între cele două state. Deși exista o strânsă legătură între România și Bulgaria până atunci, chestiunea Cadrilaterului a creat probleme majore, pe plan politic.

„Și Mișcarea Națională Bulgară, la final de secol XIX, a fost aici susținută de România, dar s-a uitat asta. Momentul Cadrilaterului a făcut să crească, să se dezvolte o ură între cele două popoare”, a mai spus acesta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
chickens 4474176 1280 jpg
curcani2 e1617173610149 jpg
Spovedanie foto Ziarul Lumina jpg
Thar Khuri jpg
Traditii de Florii jpg
Donald Trump FOTO Shutterstock
image png
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net