Pierderea acestui simț poate prezice apariția demenței chiar și cu 12 ani mai devreme! Descoperirea importantă făcută de medici
Deja știm cu toții faptul că unul dintre cele mai importante semne ale apariției demenței este uitarea. Cu toate acestea, specialiștii au mai identificat un simptom cu totul neașteptat, care poate indica apariția acestei probleme cu mai bine de un deceniu înainte ca aceasta să ajungă să fie diagnosticată.

Indiferent de ce problemă medicală ar fi vorba, cu cât o vom depista mai devreme, cu atât vom avea mai multe șanse de a o trata și, dacă este posibil, vindeca. Iar atunci când vine vorba despre demență, unul dintre cele mai clare și mai importante semne la care trebuie să avem grijă este uitarea. Însă, specialiștii ne spun că există o legătură între demență și unul dintre cele cinci simțuri!
Mai precis, scăderea vederii poate semnala o posibilă apariție a demenței, potrivit adevarul.ro. Un studiu ce a avut loc între anii 2004 și 2011 a urmărit modificările vederii la 8.623 de persoane cu vârste cuprinse între 48 și 92 de ani. Iar potrivit autorilor acestui studiu, combinarea testelor de vedere cu cele cognitive ar fi foarte eficiente pentru a prezice riscul apariției demenței.
Descoperirea care a uimit medicii din întreaga lume
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Scientific Reports, iar specialiștii au efectuat, în mod regulat, teste care verificau vederea, cogniția, cât și sănătatea fizică generală. Iar din cele 8.623 de persoane care au făcut parte din acest studiu, 537 au fost diagnosticate, ulterior, cu demență.
Iar în cadrul testelor care verificau vederea, cercetătorii au observat că persoanele care au dezvoltat demență au avut nevoie de mult mai mult timp pentru a duce la bun sfârșit provocarea.
Scăderea vederii poate semnala o problemă gravă
Testele efectuate de medici au arătat că scăderea vitezei de procesare vizuală apărea chiar și cu 12 ani înainte de apariția simptomelor tipice asociate cu demența. În anul 2024, pierderea vederii a fost listată, în mod oficial, drept unul dintre cei 14 factori de risc modificabili pentru apariția demenței.
Experții spun că legătura dintre această problemă și demență ar fi faptul că „plăcile amiloide, aglomerările toxice care se acumulează și perturbă funcționarea celulelor și care sunt o caracteristică a bolii Alzheimer, afectează inițial zonele creierului implicate în vedere”, conform sursei citate.