Fabrica ce a ajuns o ruină. Era unică în Europa de Est, iar cândva era cea mai mare și modernă de acest tip din întregul Orient
Cândva, această moară era cea mai mare și mai modernă nu numai din Europa de Est, dar și din Orientul Apropiat. Acum, deși este o clădire istorică inestimabilă, a ajuns o ruină de care foarte puțini își mai amintesc. Este vorba despre Moara Lykiardopol, din Brăila.

Astăzi, puțini oameni își mai aduc aminte de această moară care, cândva, exporta cea mai mare parte din producția de făină către țări precum Grecia, Turcia, Egipt, sau chiar și Algeria. Chiar și în Brăila, Moara Lykiardopol, construită la începutul secolului XX, este un nume aproape uitat. Iar clădirea ei, cândva una dintre cele mai impresionante structuri din oraș, a ajuns, acum, o ruină.
Moara a fost construită de către industriașul grec Ilie Lykiardopoulos, care a sosit în această zonă din Kefalonia. Inițial, el s-a stabilit în Tulcea, alături de familia sa. Însă, în scurt timp s-a mutat în Brăila, unde a început să devină cunoscut drept un important negustor cu cereale. Fiul lui, Spiru, a fost cel care a ridicat faimoasa moară.
Clădirea istorică uitată de lume

După moartea lui Ilie, afacerea sa a fost preluată de către fiii săi, Spiru, Theodor, împreună cu ginerele său, Stavru Valeriano. Această moară era cunoscută drept cea mai mare din Europa de Est și din Orient, iar în fiecare zi producea între 20 și 26 de vagoane de făină. Istoricul Ioan Munteanu spunea despre moară că rivalizează cu cele mai mari fabrici din Occident, iar făina de aici ajungea în toate marile centre din Orient.
„Moara sistematică, inaugurată în decembrie 1912, avea un capital investit de 1.200.000 de lei în instalații și un capital rulant de 20.000.000 de lei. Utilajele sale dezvoltau o forță motrică de 1200 CP, consumând 10 tone de păcură pe zi. În funcție de sezon, fabrica angaja între 100 și 200 de muncitori. Valoarea totală a instalațiilor, terenului și construcțiilor era estimată la 120 de milioane de lei”, mai spunea istoricul, potrivit adevarul.ro.
Ce s-a întâmplat cu faimoasa Moară Lykiardopol
În timpul naționalizării din 1948, autoritățile comuniste au preluat controlul asupra acestei unități de producție, care a fost transformată în Fabrica de pâine „Nicolae Bălcescu”. În timpul epocii comuniste, această fabrică făcea parte din Întreprinderea de Panificație a Brăilei, însă lucrurile au început să ia o întorsătură proastă după 1989.
În urma Revoluției, fabrica a fost cupărată de SC Demopan SA, o societate pe acțiuni care avea 1.200 de angajați la acel moment. Însă, pe măsură ce au trecut anii, clădirea a fost abandonată, iar acum a ajuns o ruină.