Află care-i cea mai bună pâine pentru tine
Pâine albă
Ingrediente: Făină albă, drojdie, sare, apă.
Părerea specialistului: "Nu conţine fibre, vitamina B şi nici minerale, are un index glicemic foarte ridicat iar excesul de glucoză se depune sub formă de grăsimi sau colesterol pe vasele de sânge. Consumatorii pot fi afectaţi de constipaţie, boli cardiovasculare şi chiar cancer de colon".
Pâine integrală
Ingrediente: Făină integrală de grâu, drojdie, sare, apă.
Părerea specialistului: "Conţine fibre care reglează tranzitul intestinal, vitamina B, indexul glicemic este mult mai mic, conţine săruri minerale şi proteine".
Pâine integrală cu seminţe
Ingrediente: Făină albă de grâu, făină neagră de grâu, făină dietetică de grâu, făină de secară, fulgi de secară, fulgi de ovăz, apă, drojdie, amestec de seminte (mei, in, floarea soarelui, dovleac, susan), fibre solubile din cicoare, dextroză, otet de vin, făină de malţ, gluten.
Părerea specialistului: "Este o pâine multi-cereale, cu seminţe ce conţin acizi graşi Omega 3 şi au proprietăţi antiinflamatorii. Conţine fibre şi este preparată după un proces tehnologic multifazional care durează 24 de ore. Calitatea este superioară, iar fermentaţia lentă, în timp".
Pâine dietetică
Ingrediente: Făină semialbă de grâu, făină de secară, tărâţe de grâu, drojdie, sare iodată, gluten de grâu, făină de malţ, ameliorator de panificaţie (făină de soia, emulsifianţi: E472e, E481, enzime, agent antioxidant: E 300, ameliorator de făină: E 920, extract de malţ), corector de aciditate E 262, conservanţi E 200, E 282.
Părerea specialistului: "Conţine foarte multe E-uri, deci, din start, trebuie evitată. Faptul că este numită dietetică nu are nici o legătura cu calitatea ei. Este doar un exemplu de promovare de marketing, de interpretare a cuvântului dietetic".
Pâine graham
Ingrediente: Făină dietetică de grâu graham, făină albă de grâu, apă, drojdie, sare, tărâţe de grâu, ameliorator de făină, conservant: propionat de calciu, gluten.
Părerea specialistului: "Este un produs foarte bun, care merită consumat cu orice ocazie. Este sănătos şi poate fi cumpărat cu încredere".
Baghete cu susan
Ingrediente: Făină albă de grâu, drojdie, sare iodată, ameliorator de făină: acid ascorbic, dextroză, enzime, făină de guar, emulsifianţi E 472e, gluten, fosfat de calciu, lecitină, făină, de soia, seminţe de susan.
Părerea specialistului: "Conţin făină albă, deci nu le recomand".
Cea mai mică pâine, 200 de grame
Brutăriile nu vor mai putea vinde pâini mai mici de 200 de grame. Inspectorii ANPC au constatat că producătorii nu ridică preţul la pâine, dar reduc gramajul, puţin câte puţin, fără să anunţe.
Din toamnă, pâine mai mică de 200 de grame nu va mai exista, iar creşterea în greutate va fi admisă doar din sută în sută de grame. Pâinea mai grea de un kilogram se va putea vinde şi cu porţia.
Pâinea se păstrează în pungi de hârtie sau pânză
Pungile din hârtie sunt foarte bune pentru ambalarea pâinii, deoarece permit o mai bună circulaţie a aerului în jurul produsului de brutărie.
O pungă din pânză reprezintă o altă variantă optimă care poate fi utilizată cu încredere şi succes pentru păstrarea pâinii. Pot fi folosite în acest scop şi un şervet de dimensiuni mai mari.
Pânza păstrează pâinea proaspătă şi, în acelaşi timp, îi permite să “respire”.
Dacă preferi pâinea de casă, de regulă pâinea proaspăt coaptă se păstrează cu partea tăiată în jos, fără nici un fel de ambalaj. Pâinea care a fost preparată cu afânători sau cu o cantitate foarte mică de drojdie se va păstra proaspătă timp de mai multe zile, dacă este depozitată de aceeaşi manieră.
Citeşte şi:
Te învăţăm să mănânci sănătos şi ieftin