Cinci legume care previn aciditatea gastrică
„Prezenţa acidului clorhidric în stomac este necesară. Dar stresul, consumul de alcool şi fumatul determină mucoasa stomacului să secrete un surplus de acid clorhidric. Atunci când sucul digestiv are o aciditate peste limita normală (1,5-1,8 la 1/l de lichid ingerat) devine agresiv şi provoacă arsuri sau sângerări ale mucoasei", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Însă o igienă alimentară previne orice boală de stomac. Legume precum cartofii, broccoli, dovleceii, fasolea verde, morcovii sau prazul, consumate în meniurile cotidiene sunt alimente cu efecte calmante şi cicatrizante la nivelul mucoasei digestive.
Cartofii
Sunt renumiţi pentru efectul lor calmant asupra mucoasei stomacului. În zilele foarte obositoare, terapeuţii recomandă dieta care să conţină câte trei pahare cu suc proaspăt de cartofi sau câte două porţii de piure de cartofi. O astfel de terapie, dacă este urmată de trei-patru ori pe săptămână, are efect preventiv şi elimină riscul de a creşte nivelul acidităţii gastrice.
Varza
Este bogată în substanţe mucilaginoase tămăduitoare. Pentru efectul protector, acestea sunt asemănătoare cu cele produse de membrana mucoasă a organelor interne şi a stomacului. Nutriţioniştii europeni recomandă consumul verzei în prevenirea şi în tratarea hiperacidităţii. Consumă câte 500 ml de suc proaspăt de varză, în mai multe doze, pe o perioadă de zece zile.