Aşa prepari untul care îţi protejează inima

Ultima actualizare:

Untul este un produs natural, obţinut din lapte nefiert, care conţine, prin urmare, numeroase enzime, vitamine şi microelemente. Lipidele din unt sunt nedegradate, fiind compatibile cu necesităţile organismului. Untul clarificat (topit) e modul ideal de preparare a, atât pentru o păstrare mai bună, cât şi pentru prepararea remediilor din plante folosite în procedeele tradiţionale din medicina Ayurveda. Iată câteva dintre motivele pentru care ar trebui să includeţi untul clarificat în alimentaţie.

Este foarte sănătos şi hrănitor.

Este un excelent stimulator al apetitului şi dă gust bun alimentelor.

Ajută la digestie, deoarece stimulează secreţia sucurilor digestive.

Stimulează inteligenţa şi memoria.

Consumat cu lapte cald, elimină constipaţia.

Asociat cu diferite plante medicinale, untul clarificat conduce proprietăţile lor terapeutice către ţesuturi.

În medicina tradiţională indiană, untul clarificat este folosit pe scară largă ca medicament, în special în combinaţie cu diferite plante medicinale, precum lemnul dulce şi obligeana. Este recomandat în tratamentul mai multor afecţiuni (tulburări ale sistemului nervos, epilepsie, dureri de cap, boli ale urechilor şi nasului, arsuri, paralizie facială, sterilitate primară la femei, boli de piele, diaree, dizenterie, astenie), în terapiile de reîntinerire şi în cele de purificare.

Ameliorează febra cronică, anemia şi este util în dezintoxicare. Grăbeşte procesul de vindecare a rănilor şi ameliorează ulcerul peptic şi colita. În diabetul zaharat se recomandă combinaţia sa cu lemnul dulce. Datorită conţinutului său în lipoproteine cu densitate ridicată (HDL), acizi graşi esenţiali şi acizi graşi polinesaturaţi, untul clarificat protejează aparatul cardiovascular.

Reţetă de unt clarificat

1/2 kg de unt cu 80% grăsime se pune la fiert la foc mic sau pe baie de abur. După ce a început să fiarbă, se lasă încă 15-20 minute. Spuma care se ridică la suprafaţă poate fi colectată şi consumată în ziua respectivă. Untul capătă treptat o nuanţă aurie. Este gata atunci când aspectul tulbure devine clar.

Dacă picuraţi puţină apă, aceasta va începe să pocnească, semn că temperatura este mai mare de 100˚C. Este momentul în care trebuie să luaţi vasul de pe foc. Dacă folosiţi unt cu 65% grăsime, este posibil ca preparatul să mai conţină apă. Se lasă la răcit, până se separă untul de apă. Dacă este bine preparat şi nu intră în contact cu apa, untul clarificat nu trebuie să fie ţinut la frigider, pentru că poate fi păstrat mai multe luni de zile fără să se altereze.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test rutier (2) jpg
plante jpeg
toaleta curatenie istock jpg
Tânăra cu bani Foto Freepik com jpg
aeroport  jpg
orase din romania colaj pixabay jpg
padure pixabay jpg
Gara de Nord din Timişoara înaintea demarării lucrărilor de modernizare FOTO Both
image
actualitate.net
image
actualitate.net