De ce se pune sare peste cărbuni atunci când faci grătar. Trucul care te va scăpa de o mare problemă
A venit primăvara, așadar românii încep iarăși să practice „sportul" favorit, respectiv grătarul în aer liber! Chiar dacă micii și carnea au un gust deosebit pe grătarul cu cărbuni, fumul este destul de neplăcut. Un grătar perfect are câteva secrete care țin de pregătirea cărnii, dar și de focul în sine.

Vremea a început să se încălzească, iar odată cu asta începe și sezonul grătarelor. Multe persoane aleg să facă grătar de paște și, evident și de 1 mai. Mai sunt însă și cei care îl fac în weekend, în curte. Un grătar reușit nu depinde doar de calitatea cărnii și a condimentelor alese, ci și de iscusința grătaragiului. Majoritatea românilor știu cât de enervant poate fi fumul care îți intră în ochi și te face să pierzi din vedere micii de pe grătar. Ei bine, trebuie să iei în considerare câteva tehnici esențiale care îmbunătățesc modul de gătire. Printre acestea, utilizarea sării poate face o diferență notabilă, având beneficii mai puțin cunoscute dincolo de simpla aromatizare a mâncărurilor.
Trucul care te va scăpa de o mare problemă
Dacă pui sare direct pe jar, aceasta va intensifica savoarea alimentelor, dar, în același timp, contribuie și la reglarea temperaturii și a fumului produs de grătar. Sarea are capacitatea de a absorbi o parte din grăsimea care picură pe cărbuni, împiedicând astfel arderea acesteia și reducerea formării unui fum sufocant ce poate afecta gustul mâncării. Adăugarea sării grunjoase peste jar ajută la distribuirea uniformă a căldurii, ușurând o coacere mai echilibrată a preparatelor.
Și tot sarea te ajută să gestionezi și flăcările nedorite. În momentul în care o arunci peste cărbunii aprinși, ea va reduce intensitatea flăcărilor, dar nu va stinge complet jarul, așa cum se întâmplă în cazul apei.
De asemenea, sarea este un aliat de nădejde în cazul incendiilor minore din bucătărie, cum ar fi cele provocate de ulei încins. Prin absorbția rapidă a uleiului, aceasta ajută la limitarea combustiei și la prevenirea răspândirii flăcărilor.
Prin urmare, dincolo de rolul său de condiment esențial, sarea se dovedește un element versatil în bucătărie, ajutând atât la prepararea unui grătar perfect, cât și la siguranța în timpul gătitului, atunci când este folosită corect.