Ce bun este şoriciul lui Ghiţă! Reporterii Click! au asistat la tăiatul porcului
Un milion de porci sunt tăiaţi, de regulă, în această perioadă a anului. Cei mai mulţi chiar sâmbătă, în ziua de Ignat. Românii se uită la animale şi văd în faţa ochilor jumări, fripturi, cârnaţi, sarmale, tobă şi caltaboşi.
Cei mai mulţi români care au porc îl sacrifică sâmbătă, în ziua Sfântului Ignatie. Reporterii Click! au fost cu o zi mai devreme la pomana porcului, la o fermă din Periş, judeţul Ilfov.
”Ghiţă” e unul din cei 40 de porci pe care i-a crescut Mihai Panait, în ferma lui şi acum îi taie pentru a-i vinde. Animalul a fost scos în zorii zilei din ţarc şi dus pe cântar. Să ştie omul ce cumpără. Are 100 kg. Fix.
Noul proprietar este doamna Rodica, o bucureşteancă miloasă, care nu vrea să vadă cum se taie porcul de Crăciun. A plătit 1.000 lei şi va veni să îl ia pe Ghiţă, gata tranşat. Aşa face de 10 ani, de când a devenit clientă fidelă a fermei din Periş. Aici oamenii sunt specialişti. Animalul se sperie îngrozitor, dar este adus la tăcere imediat, fără durere.
Mihai Panait, proprietarul fermei, îl pârleşte apoi, de două ori. ”După prima pârlire, se curăţă bine, apoi urmează încă una, până ce animalul devine negru. După ce îl spălăm perfect, şoriciul devine galben şi se topeşte în gură. Cei mai mulţi cumpărători doresc să asiste la tranşare, iar noi îi poftim să ne urmărească, cu un pahar de ţuică, covrigi şi miez de nucă. Anul viitor, vom organiza şi o tombolă. Cine va ieşi câştigător, va primi înapoi banii de porc”, ne-a spus inginerul zootehnist.
Am asistat şi noi la tot procedeul, până când Ghiţă a ajuns pachete de muşchiuleţ, jambon, coaste, cotlete, rasol. Apoi am gustat din şoriciul auriu, servit de gazde cu sare şi pâine. Grăsunul e delicios. Poftă bună!
Click! spune
Celebrul maestru bucătar Don Mariano vă invită de azi până marţi, 23 decembrie, la o porţie de “Pomana porcului cu mămăliguţă şi murături” în Târgul de la Agronomie din Capitală unde veţi mai găsi şi alte produse specifice sărbătorii de Crăciun: cârnaţi proaspeţi, afumaţi, tobă, leber, caltaboş, şorici de porc, slănină,costiţă şi alte bunătăţi.
Muşchiuleţ cu legume
Ingrediente: 1 kg muşchi de porc, un ardei gras roşu şi unul verde, 2 cepe, ½ ţelină, 2 morcovi, o lingură unt, 2 linguri muştar, 2 linguri zahăr, o cană vin, sare, piper, ulei. Preparare: Se bate carnea, se pune sare şi piper, o ungi cu unt şi o laşi la rece. Căleşti ceapa, adaugi morcovii şi ţelina şi, când s-au înmuiat, pui şi ardeii. Pui sare şi piper, puţină apă şi, când s-au înmuiat, întinzi amestecul pe carne. Amesteci zahărul cu muştarul. Rulezi, legi cu o aţă şi ungi friptura cu amestecul de zahăr şi muştar. Presari piper măcinat, puţin vin şi ulei, aşezi friptura într-o tavă şi dai friptura la cuptor o oră. Înainte să o serveşti îi scoţi aţa şi o tai felii.
Cârnaţi proaspeţi
Pentru 6 kg: carne de porc - 4 kg, grăsime bucăţi - 1,5 kg, usturoi - 25 g, sare şi piper după gust, maţe de porc - 12 m. Mod de preparare: Carnea se spală şi se taie bucăţi. Usturoiul se curaţă, se pisează cu sare şi se adaugă puţină apă. Maţele se spală şi se ţin în apă rece. Grăsimea se taie bucăţi mici. Carnea şi grasimea se dă prin maşina de tocat cu sită de 6 mm, se amestecă cu piper, sare şi mujdei de usturoi. Se poate pune şi cimbru, după gust. Compoziţia obţinută se trece printr-un sprit special pentru cârnaţi şi se umplu maţele.