Nu vreau ciorbă şi-un pat cald, mai bine îngheţ lângă un gard! Adăpostul pentru oamenii străzii din Bucureşti nu este ocupat nici măcar la jumătate
Aperitive, ciorbă, peşte, ciulama, compot, cozonac. Camere cu baie şi paturi curate. Nu este programul vreunui sejur turistic, ci oferta gratuită a ”hotelului” oamenilor străzii, al Primăriei Capitalei, unde în ciuda gerului, sărmanii oraşului nu vor să vină.
Bd. Theodor Pallady nr 64. Este adresa din Bucureşti a celui mai mare adăpost pentru oamenii străzii din România. Deşi capacitatea sa este de 1.000 de oameni, zilnic sunt cazate aici cel mult 400 de persoane. Aceasta deşi camerele cu opt paturi sunt decente, cu baie, faianţă şi gresie. Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că este primul an când pur şi simplu sărmanii preferă să îngheţe pe stradă decât să vină în centru, deşi aici au căldură, mâncare, baie şi un pat cald. În plus totul este gratuit.
Oamenii străzii se mulţumesc să primească seara, în aer liber, în locurile anunţate de primărie, ceai cald şi mâncare. O tulesc imediat în canale, scări sau în gară, povestesc asistenţii sociali ai Primăriei Capitalei. ”Cred că motivul este igiena: dacă vin aici, îi obligăm să se spele, să îşi schimbe hainele şi să se radă. Majoritatea refuză acest lucru şi spun că ar arăta prea bine pentru a cerşi”, ne-a dezvăluit Cristi Iftene, şeful centrului.
Ce au avut ieri drept meniu chiriaşii din ”hotelul” Municipalităţii? Dimineaţa, salam de vară, brânză topită, cremwursti, la prânz ciorbă ţărănească şi ciulama, apoi o cană mare de compot de piersici şi caise. Seara, plachie de macrou şi cozonac.
Un alt motiv sunt condiţiile draconice din centru: cei care vor să rămână permanent şi au sub 60 de ani, trebuie să semneze un aşa numit ”contract”. Acesta conţine mai multe acte cum ar fi: fişe medicale, adeverinţe de venit impozabil, act de identitate, declaraţii pe propria răspundere privind situaţia familială şi a bunurilor. Singurii care scapă de hârţogăraie sunt cei de peste 60 de ani. ”Am venit aici de la 1 octombrie pentru că eu şi familia mea am fost evacuaţi dintr-o casă, de proprietar şi nu îmi permit să stau cu chirie”, povesteşte Laurenţiu Cârjaliu de 46 de ani, unul dintre cei mai vechi locatari.
”Stau aici pentru că am pierdut apartamentul în care locuiam, deoarece nu puteam să fac faţă cheltuielilor”, ne spune şi Adrian Matei cum a ajuns în adăpostul Municipalităţii. Programul locatarilor din adăpostul primăriei este foarte strict, cu sculare la ora 6.00 şi stingere la ora 23.00 şi ore fixe de masă. Potrivit Municipalităţii în Capitală sunt înregistraţi 1.500 de oameni ai străzii.
În ţară, adăposturile sunt pline
Gerul din ultimele zile a umplut şi adăposturile din alte oraşe! La Buzău a fost nevoie de paturi suplimentare şi saltele ca să facă faţă numărului mare de cereri. În Iaşi, poliţiştii locali au salvat 14 persoane de la îngheţ.
Buzău. 7 femei şi 30 de bărbaţi îşi împart necazurile la adăpostul din Buzău! Unii au venit singuri, alţii au fost adunaţi de pe străzi de autorităţi. Deşi adăpostul primăriei şi-a depăşit cu mult capacitatea de cazare, conducerea centrului a pus saltele pe jos şi nu lăsat pe nimeni pe dinafară. Cei mai mulţi dintre ei sunt oameni înaintaţi în vârstă! Au fost aruncaţi pe străzi de soartă sau de familii. Poveştile lor de viaţă sunt cutremurătoare. Ion Niţă a fost lăsat în voia sorţii de propriii copii.
Alt vârstnic, altă poveste cutremurătoare. Ştefan Teodor a fost diriginte de şantier şi absolvent al şcolii de arhitectură. Ajuns la 64 de ani nu se mai poate bucura de nimic: a divorţat de soţie, apoi a părăsit domiciliul comun şi a ajuns să trăiască pe străzi. Acum, nici copiii lui nu vor să mai audă de el. Şi la Iaşi, oamenii străzii sunt adunaţi de autorităţi şi duşi în centrele sociale, când temperaturile scad sub -10 grade Celsius. Aici li se oferă asistenţă medicală, cazare şi o masă caldă. În schimb, oamenii nu au voie să bea alcool, nu au voie să facă scandal şi trebuie să participe toţi la buna gospodărire a instituţiei. Costurile sunt integral suportate de primării.