Timpurești. Călător prin București, primul joc gratuit inspirat din istoria orașului, pregătit de Muzeul Municipiului București
Asociaţia Da’DeCe și Muzeul Municipiului București au pregătit pentru cei mici, și nu numai, primul joc online inspirat de istoria și patrimoniul Capitalei. Se numește Timpurești. Călător prin București și poate fi acum jucat gratuit.
Timpurești.Călător prin București este rezultatul proiectului pilot de educație prin cultură ApasăPLAY!, ce și-a propus să producă o aplicație digitală educativă, inedită în spațiul românesc.
Aceasta este bazată pe o echipă interdisciplinară, documentație de arhivă, pricipii ale educației active și creații originale (scriere creativă, design grafic & ilustrație, creație sonoră).
Ilustrațiile sunt realizate de Maria Surducan, iar scenariul jocului este scris de Iulia Iordan și Veronica Leca.
Prin elemente artistice și digitale, jocul își propune să valorifice elemente de patrimoniu semnificative pentru istoria orașului, precum obiecte din colecțiile Muzeului Municipiului București sau alte clădiri aflate în centrul orașului, nume de străzi sau de personalități, legende urbane.
”Jocul este construit sub forma unei călătorii, un quest cu mai multe etape și sarcini-mistere de rezolvat, prin care copiii între 8 și 99 de ani+ pot să (re)descopere și să se familiarizeze cu istoria orașului și nu în ultimul rând, să devină astfel mai conștienți și sensibili în legătură cu patrimoniul, dar și în relația personală cu orașul. Fiecare etapă corespunde unui spațiu diferit: o casă memorială, un muzeu, o clădire publică de patrimoniu, o stradă care are o semnificație specială pentru istoria orașului sau care poartă numele unei personalități relevante din aceleași motive”, explică cei care l-au realizat.
Timpurești. Călător prin București poate fi accesat de pe orice suport digital
Timpurești. Călător prin București are un game design simplu, accesibil, prietenos și este disponibil online pe https://timpuresti.asociatiadadece.ro/.
Poate fi accesat gratuit cu ajutorul internetului de pe orice suport digital: telefon, tabletă, computer.
Jocul a fost conceput în special pentru copiii de peste 8 ani, dar poate fi accesat de publicul larg, folosit în contexte educative (școală, ateliere) sau de petrecerea timpului liber și poate fi și un reper care să-i inspire pe copii sau alte echipe, să creeaze jocuri similare, care să îmbine educația, digitalul/noile media și plăcerea jocului.