A venit din Venezuela pentru o viaţă nouă, dar trăieşte din pomeni
Vanessa, Marian, Filofteia şi Ioana. Sunt patru oameni cu vârste şi poveşti de viaţă diferite, dar cu un statut comun: sunt săraci. Click! i-a găsit pe străzile Capitalei şi i-a dus la o cantină socială ca să mănânce şi ei o ciorbă caldă.
Sărman într-o ţară străină. Acesta este statutul pe care îl experimentează acum Vanessa Taylor (29 de ani) din Venezuela, aflată de 10 ani în România.
”Am vrut iniţial să ajung în Franţa, dar mi-a plăcut prea mult aici şi am rămas. Am făcut tot felul de lucruri, am lucrat chiar şi în publicitate şi momentan sunt în jenă financiară”, ne descrie pe scurt situaţia ei Vanessa.
Deşi are probleme, rămâne optimistă: are multe idei care aşteaptă doar vremuri mai bune pentru a deveni realitate. Printr-o perioadă proastă trece şi Marian Marin, care la 55 de ani este şomer, stă pe unde poate şi trăieşte de azi pe mâine. A avut noroc că iarna asta a fost destul de blândă, iar primăvara dă semne că-şi intră în drepturi.
”Vă spun direct: nu lucrez nicăieri, dar foamea nu ştie asta”, ne spune bărbatul, în timp ce intră repede în cantina socială a Primăriei Capitalei, din Aleea Turnu Măgurele nr 17. Pentru Filofteia şi Ioana povestea este mai simplă: se declară învinse de viaţă, iar vizita la cantina socială este pentru ele ”lumina de la capătul tunelului”.
Deşi cantina are 100 de locuri, nici jumătate nu sunt ocupate. “După câtă lume vine la noi ai spune că nu sunt mulţi săraci în Bucureşti. Nici măcar în zilele când este mâncare gratuită nu prea avem clienţi şi deservim doar în jur de 40 de persoane, din centrele noastre sociale”, se plânge Carmen Stamat, directoarea cantinei. De ce nu vin oamenii sărmani ne explică tot ea: trebuie să completeze un dosar de asistat social şi mulţi fug de această «corvoadă» sau pur şi simplu nu ştiu de existenţa cantinei.
Cât de rău este meniul la cantina socială? Vanessa, Marian, Filofteia şi Ioana au mâncat ciorbă de porc, ciulama de ciuperci cu mămăliguţă şi pandişpan. O fi rău?