Accident grav în Capitală! Cisterna încărcată cu GPL a vrut să traverseze Pasajul Unirii. Primarul sectorului 4: „O faptă similară unui atentat terorist!"
Un şofer, în vârstă de 30 de ani, a încercat, în noaptea de joi spre vineri, să traverseze cu cisterna încărcată cu GPL Pasajul Unirii. Vehiculul s-a oprit în poarta de gabarit de la intrarea în pasaj. Primarul Sectorului 4 Daniel Băluţă a comparat incidentul cu un atentat terorist.

Cisterna încărcată cu GPL a lovit poarta de gabarit de la Pasajul Unirii
În noaptea de joi spre vineri, a fost pericol de explozie în centrul Capitalei. Un şofer, de 30 de ani, a încercat să traverseze Pasajul Unirii cu cisterna încărcată. Din fericire, autovehiculul s-a oprit într-una din porțile de gabarit ale acestuia. Până la evacuarea cisternei, traficul din zonă a fost complet blocat.
Primarul Sectorului 4 Daniel Băluţă a comparat incidentul cu un atentat terorist. Edilul a calificat incidentul drept extrem de grav și a anunţat că va face plângere penală pentru tentativă de omor. „Gravitatea incidentului din această seară mă determină să spun că putem vorbi despre o faptă similară unui atentat terorist la adresa siguranţei publice şi a infrastructurii critice din centrul Capitalei. Din acest considerent, în calitate de primar al Sectorului 4 voi face plângere penală pentru tentativă de omor. Totodată, fac un apel către organele competente ale statului să intervină şi să dispună toate măsurile ce se impun într-o astfel de situaţie”, a anunțat Daniel Băluță.
O altă mașină a fost avariată în urma impactului
În urma impactului cu poarta de gabarit, toate componentele vehiculului, care depăşeşte înălţimea de 3,5 metri, au fost distruse. Totodată, sistemul de afişaj şi semafoarele de avertizare montate pe poarta de gabarit au fost semnificativ avariate, potrivit Agerpress. „La data de 14.03.2025, în jurul orei 00:20, Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112, cu privire la producerea unui accident rutier în Pasajul Unirii. Polițiștii rutieri ajunși la fața locului au constatat faptul că un bărbat, în vârstă de 30 de ani, care se deplasa cu autocisterna, către Pasajul Unirii, dinspre Bd. Mărășești către Universitate, nu a respectat semnificația indicatorului de înălțime și a acroșat poarta de gabarit precum și alte elemente de mobilier de la intrarea din pasaj”, se arată în comunicatul Poliției.
În urma impactului, o altă mașină din zonă a fost avariată. „Din impact, mobilierul acroșat de autocisternă a avariat un alt autovehicul aflat în zona respectivă. În urma accidentului au rezultat exclusiv pagube materiale”, transmite Poliția. Șoferii mașinilor au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind zero și au mers apoi la Biroul Accidente Ușoare.
Alte accidente grave care au avut în Pasajul Unirii
În ultimii ani, tot mai multe accidente s-au petrecut în Piața Unirii. Spre exemplu, în decembrie 2022, un autocar cu turiști greci a lovit bara de presemnalizare la intrarea în pasaj, rezultând un mort și peste 20 de persoane transportate la spital. Tot în 2022, în septembrie, un camion a rămas blocat în pasaj după ce șoferul a ignorat limitatorul de înălțime, deteriorând plafonul tunelului. Aceste incidente repetate ridică întrebări cu privire la eficacitatea măsurilor de siguranță existente la Pasajul Unirii.
În vara anului trecut, un alt incident s-a produs în pasajul rutier Unirii, din București. O autospecială a lovit un ventilator automat. În urma impactului, aparatul a căzut pe prima bandă de circulație, în sensul de mers dinspre bulevardul Dimitrie Cantemir către Piața Universității. Toate incidentele din ultimii ani, din Pasajul Unirii, au ridicat semne de întrebare. Poliția a dat, însă garanții că toate accidentele rutiere petrecute în interiorul Pasajului nu au fost cauzate de erori de construire a obiectivului, ci, în mod exclusiv, de nerespectarea legislației rutiere. Printre măsurile luate de autoritățile locale se numără instalarea unor sisteme suplimentare de semnalizare a înălţimii maxime admise de 3,5 metri în Pasajul Unirii.
Pasajul Unirii a fost construit în 1987
Pasajul Unirii a fost gândit să gestioneze şi să elibereze una dintre cele mai aglomerate zone ale Capitalei. Arhitectura modernă şi soluţiile tehnice găsite în 1987 fac din pasajul subteran al Capitalei un proiect ingineresc unicat. Pasajul Unirii are o lungime de 900 de metri dintre care 600 de metri acoperiţi şi permite trecerea autovehiculelor pe sub Piaţa Unirii, preluând cele patru benzi centrale, câte două benzi de pe fiecare sens, ale actualului Bulevard I.C. Brătianu (fostul Bulevard 1848). Pasajul iese dincolo de marginea de sud a Pieţei Unirii în cele patru benzi centrale ale bulevardului Dimitrie Cantemir.
În momentul în care a fost pus în funcțiune, presa vremii anunţa o mare realizare a socialismului: „inaugurarea Pasajului Piaţa Unirii, la numai 34 de zile de la începerea lucrărilor". Într-adevăr, lucrarea a realizată într-un timp record, deşi lucrările de pregătire a construcţiei propriu-zise începuseră cu mai multe luni înainte. Astfel, întreaga lucrare a durat circa şase luni. La realizarea pasajului au colaborat Centrala de construcţii industriale din Capitală, trusturile de profil din Iaşi şi Bacău, Institutul de proiectări pentru transporturi auto, navale şi aeriene, Institutul "Proiect" Bucureşti, Întreprinderea "Metroul" Bucureşti, „numeroşi constructori cu o îndelungată şi valoroasă experienţă dobândită pe alte importante şantiere ale ţării, ostaşi ai forţelor noastre armate".