Veniţi de la zeci de km distanţă, ca să înveţe în Capitală

Ultima actualizare:

    Florentina este din comuna Vidra, Ilfov, şi vrea să înveţe la un liceu economic din CapitalăFoto: David Munteanu
Florentina este din comuna Vidra, Ilfov, şi vrea să înveţe la un liceu economic din CapitalăFoto: David Munteanu

Curtea şcolii generale nr.10, de lângă Gara de Nord, era plină vineri dimineaţă (3 iulie). Peste 300 de absolvenţi de gimnaziu din ţară s-au prezentat, în numai trei ore, pentru a se înscrie la un liceu din Capitală. Au plecat cu noaptea în cap, de la zeci de kilometri distanţă. Unii au venit chiar din Botoşani sau Bihor.

De vineri au început înscrierile la liceu. În fiecare an, peste 2.500 de absolvenţi de gimnaziu din ţară vin să se înscrie în clasa a IX-a la un liceu din Bucureşti. Aceştia pot depune fişele într-un singur centru din Capitală, la Şcoala generală nr.10, din strada Atelierului nr.25, lângă Gara de Nord. Vineri dimineaţă, copiii, însoţiţi de părinţi sau fraţi, stăteau pe borduri, pe trepte şi chiar sprijiniţi de tomberoane, după ce s-au trezit în toiul nopţii şi au parcurs zeci de kilometri, ca să ajungă la Bucureşti. 

Zeci de elevi din provincie  au aşteptat să se înscrie la un liceu din Capitală
Zeci de elevi din provincie au aşteptat să se înscrie la un liceu din Capitală

Florentina a venit din comuna Vidra, judeţul Ilfov, împreună cu mama ei. ”Am media 8,00 şi îmi doresc mult să învăţ la cel mai bun liceu economic din Bucureşti. Sper să pot fi admisă cu media mea”, ne-a spus emoţionată absolventa de gimnaziu.

Primii au venit în jur de ora 9.00 şi în trei ore au fost primite peste 300 de cereri de înscriere. Cei mai mulţi sunt din Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Dâmboviţa. Am fost nevoiţi să respingem câteva cereri. De plidă, a venit o fetiţă de la 474 km de Capitală, tocmai din comuna Mitoc, judeţul Botoşani. Din păcate pentru ea, fişa de înscriere era scrisă de mână şi nu electronic, cum trebuie. Va trebui ca şcoala din comuna ei să completeze o nouă fişă şi să o transmită la Bucureşti, ca să nu mai facă eleva drumul. Oricum, avea media 8,40 şi şase opţiuni, prea puţine ca să aibă şanse la un liceu din Capitală”, ne-a informat Ştefan Pacearcă, inspector şcolar. Elevii pot depune fişele de înscriere până marţi, 7 iulie. Prima repartizare computerizată va fi pe 14 iulie. Baftă, copii!

Fişele de înscriere se depun până pe 7 iulie
Fişele de înscriere se depun până pe 7 iulie

Click! spune:

Elevii care au absolvit cele patru clase de gimnaziu şi au susţinut examenul de Evaluare Naţională pot completa, începând de ieri, fişa de înscriere la liceu. Ei vor fi apoi repartizaţi electronic în funcţie de media pe care au obţinut-o, dar şi de opţiunile pe care le-au exprimat în cererea de admitere la liceu.

Înscrierea în clasa a IX-a în liceele de stat se face fără examen, tot ce contează este media de admitere, care se realizează astfel: media de la Evaluarea Naţională contează în proporţie de 75%, iar media generală din gimnaziu are o pondere de 25%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Mary și Regele Frederik Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Doctor medic pacient consultatie FOTO Shutterstock jpg
Județul Galați, grav afectat de inundații FOTO: CJ Galați
eclipsa pixabay jpg
borsec jpg
american venit prima data in romania jpg
dani vancu buncar instagram jpg
Ofițeri români, înainte de Primul Război Mondial (© Library of Congress)
Destinații de plajă toamna în Europa Colaj
image
actualitate.net
image
actualitate.net