Aşa arată cel mai lung pod pietonal din lume

Ultima actualizare:

    Podul care îţi taie răsuflarea are cabluri care cântăresc în jur de 8 toneFoto: EPA
Podul care îţi taie răsuflarea are cabluri care cântăresc în jur de 8 toneFoto: EPA

Îţi taie răsuflarea! Cel mai lung pod suspendat numai pentru pietoni a fost construit în Elveţia. Se numeşte Europa şi face parte dintr-un traseu de drumeţie de două zile între localităţile Zermatt şi Grächen.

Pasarela de aproape jumătate de kilometru, care a costat 750.000 de franci elveţieni (circa 652.567 de euro), este destinată excursioniştilor. Nici nu a fost inaugurată bine, în weekendul trecut, că a şi fost luată cu asalt de turişti de pe toată planeta. 

Considerat ca fiind cel mai lung pod pietonal suspendat din lume, Podul Europa (Europabrücke) a fost inaugurat în apropierea oraşului elveţian Zermatt, în sudul Elveţiei. Se ridică la înălţimea de 85 de metri deasupra râpei Granbengufer, de aceea te apucă ameţeala dacă priveşti în jos în timp ce îl traversezi. O mare verde, ca smaraldul, îţi încântă privirile după ce l-ai trecut şi priveşti cu bucurie înapoi, mândru că ai străbătut o punte de record mondial. Pe traseul de o frumuseţe fără seamăn, ce include acest pod unic, excursioniştii au marea şansă de a admira Muntele Matterhorn, care atrage ca un megnet alpinişti din întreaga lume.


    De pe pod se vede un peisaj montan de visFoto: EPA
De pe pod se vede un peisaj montan de visFoto: EPA

Acest masiv are forma unei piramide abrupte şi înclinate, al cărui perete estic este aproape vertical şi se ridică la o altitudine de aproape 1.000 de metri deasupra gheţarilor. Podul Europa are o lungime de 494 de metri, aşa că nu este uşor de parcurs, mai ales pentru că e veşnic aglomerat. Nu încape decât câte o singură persoană, una în spatele alteia, fiindcă are lăţimea de numai 65 de centimetri. Autorităţile garantează că podul nu prezintă nici un risc, însă cei care au rău de înălţime ar trebui să se abţină de la tentativa de a-l străbate. Este bine de ştiut că, în caz de furtună, este indisponibil, din cauza fulgerelor, care pot duce la decese. Podul Europei înlocuieşte o construcţie anterioară, care a fost afectată de căderi de pietre. Noul pod, ale cărui cabluri cântăresc aproximativ opt tone, este echipat cu un sistem care îl împiedică să se balanseze. Construirea sa nu a durat decât două luni şi jumătate. 

Trebuie menţionat că acesta nu este totodată şi cel mai înalt pod pietonal din lume. Recordul de înălţime este deţinut de un alt pod asemănător căţărat la înălţimea de 110 metri în Reutte, Austria. Trebuie de asemenea menţionat că, în partea italiană a Elveţiei, este în lucru un pod pietonal şi mai lung, de 680 metri, care va uni doi versanţi de pe Valea Colla.

Alte poduri de record de pe planetă


    Foto: AFP
Foto: AFP

Cel mai lung pod din lume peste mare leagă Hong Kong, Zhuhai și Macao. Construcţia sa a fost încheiată luna trecută de către chinezi şi are o lungime de 55 km.

simeon stalpnicul png

Cel mai mare pod suspendat pe cabluri cu cei mai înalţi piloni din lume leagă coastele asiatice de cele europene ale Istanbulului. Încheiat anul trecut, are lungimea de 2.164 m şi piloni de 322 m.

simeon stalpnicul png

Cel mai lung pod suspendat din lume este Akashi Kaikyo sau Podul Perlă din Japonia. Leagă oraşul Kobe din Insula Honshu de Insula Awaji. Are lungimea de 3.911 m, înălţimea de 282,8 m.

simeon stalpnicul png

Cel mai lung pod de orice fel din lume este un viaduct feroviar care leagă oraşele Danyang şi Kunshan din China, pe traseul Beijing Shanghai. Are o lungime de 164,8 km.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
tanorexia obsesia pentru o piele bronzata cum se trateaza afectiunea 18715946 jpg
pod braila jpg
schit tanacu 1 jpg
bacsis sua png
Alergii FOTO Shutterstock jpg
girafa jpg
Statiunea Saturn jpg
trandafiri pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net