Doi bebeluşi au murit după vaccinarea împotriva rotavirusului

Ultima actualizare:

    Decesele celor doi bebeluși au fost cauzate de complicaţii intestinale grave acutefoto: imgkid.com
Decesele celor doi bebeluși au fost cauzate de complicaţii intestinale grave acutefoto: imgkid.com

Doi bebeluşi au decedat, în Franţa, după ce au fost vaccinaţi cu Rotarix şi Rotateq, confirmă, după o amplă anchetă, Agenţia franceză pentru siguranţa medicamentelor (ANSM), iar cele două vaccinuri sunt utilizate şi în România.

Cei doi bebeluşi au decedat, în 2012 şi în 2014, după ce au fost vaccinaţi pentru a fi protejaţi de gastroenterită, relatează presa franceză, preluată de Mediafax.

Agenţia Naţională franceză pentru Siguranţa Medicamentelor (ANSM) a exprimat "preocupare privind evenimente indezirabile, dar rare", confirmând informaţiile difuzate iniţial de publicaţia Canard Enchaîné, care a precizat că cei doi bebeluşi au murit după vaccinarea cu Rotarix şi Rotateq.

Unul dintre copii a murit la câteva zile după injecţia cu Rotarix (fabricat de laboratorul GSK), iar celălalt după ce i-a fost administrat vaccinul Rotateq (fabricat de Sanofi Pasteur MSD), informează Le Parisien. "Decesele au fost cauzate de complicaţii intestinale grave acute", confirmă ANSM, explicând că cei doi bebeluşi aveau vârste de peste şase luni.

Dar, potrivit presei franceze, aceste cazuri nu sunt incidente izolate. Vaccinurile contra gastroenteritei au provocat efecte indezirabile şi la alţi copii. ANSM a explicat că, în ultimii nouă ani, s-au înregistrat 508 incidente, dintre care 201 grave, inclusiv 47 de complicaţii intestinale acute. Agenţia Europeană a Medicamentului anunţa, în 2010, că prezenţa surprinzătoare a unei tulpini virale în seriile de vaccin Rotarix cu administrare orală nu prezenta risc pentru sănătatea publică, recomandând continuarea analizelor.

Institutul de cercetare Rand Corporation (SUA) stabilea, în iulie 2014, că anumite vaccinuri orale, precum Rotarix şi Rotateq, utilizate în cazul bebeluşilor pentru a-i proteja contra gastroenteritelor provocate de rotavirus, ar putea declanşa reacţii grave. "Însă aceste reacţii sunt extrem de rare şi trebuie evaluate în raport cu efectele protective pe care le furnizează", spuneau specialiştii Rand Corporation, explicând că "riscul este foarte mic", cu 1,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotarix şi 5,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotateq.

Vaccinurile contra rotavirusului pot provoca, în cazuri rare, invaginaţie intestinală (o porţiune a intestinului subţire este blocată sau răsucită, simptomele pot include dureri severe de stomac, vărsături persistente, sânge în scaun, abdomen umflat şi/sau febră mare), care necesită intervenţie medicală de urgenţă. Vaccinurile Rotarix şi Rotateq sunt utilizate şi în România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cernobil pexels 2 jpg
sita devi captura video jpg
lac pixabay jpg
ryanair foto shutterstock
pitic  jpg
gabi cotabita fiice  jpg
marius batu jpg
banner cotabiță png
image
actualitate.net
image
actualitate.net