Obiceiuri de Paşte la greci. Află cum sărbătoresc elenii şi care sunt tradiţiile lor

Ultima actualizare:

    Obiceiuri de Paşte la greci. Vezi cum sărbătoresc eleniiFoto roportal.ro
Obiceiuri de Paşte la greci. Vezi cum sărbătoresc eleniiFoto roportal.ro

Cea mai importantă sărbătoare din calendarul grecesc, celebrarea Paştelui îmbracă forme inedite în fiecare regiune din Grecia, iar unele obiceiuri de Paşte la greci sunt dintre cele mai speciale. Unicitatea sărbătorii Paştelui, conform tradiţiilor greceşti, se regăseşte mai ales în săptămâna de dinaintea marelui eveniment religios.

Vă întrebaţi care sunt cele mai cunoscute obiceiuri de Paşte la greci? Click! vă oferă răspunsul dorit. Cuvântul "Pascha", numele grecesc pentru Paşte, provine din ebraicul "Pasah". Dacă evreii sărbătoreau Paştele pentru a comemora eliberarea lor din Egipt, creştinii celebrează, cu această ocazie, Învierea Mântuitorului Hristos. Un alt cuvânt folosit de greci pentru Paşte este "Lambri" (strălucire), întrucât ziua Învierii lui Iisus Hristos e una plină de lumină şi veselie.

La fel ca şi la noi, în săptămâna premergătoare Paştelui, cunoscută sub numele de "Megali Evdomada", adică Săptămâna Mare, în mod tradiţional, credincioşii greci postesc, nu mănâncă carne, ulei sau lactate până după miezul nopţii din Sâmbătă Paştelui, după slujba de Înviere. Iată care sunt cele mai vechi obiceiuri de Paşte la greci!

Obiceiuri de Paşte la greci: Lunea Sfânta - Megali Deftera

Megali Deftera este prima zi a Săptămânii Mari sau Sfinte, în care oamenii merg la biserică, se închină şi sărută icoana lui Iisus Hristos.

Obiceiuri de Paşte la greci: Marţea Sfânta - Megali Triti

Cunoscută în tradiţiile româneşti drept “Marţea Seacă”, Megali Triti e o zi de doliu. Femeile gătesc biscuiţii de Paşte "koulouraki", folosind drept ingrediente ulei şi ouă, ce urmează a fi mâncaţi după terminarea postului. Acestea sunt printre cele mai importante obiceiuri de Paşte la greci.

Obiceiuri de Paşte la greci: Miercurea Sfânta - Megali Tetarti

În Miercurea Sfânta ori Miercurea Paştilor are loc în biserici o slujba specială, în cadrul căreia credincioşii sunt binecuvântaţi cu ulei. Toate muncile din gospodărie trebuie să se termine în acestă zi.

Obiceiuri de Paşte la greci: Joia Mare/Sfânta - Megali Pempti

În Joia Mare sau Joia Patimilor, Megali Pempti în limba greacă, slubele din biserici încep dimineaţă devreme. Enoriaşii participă în număr mare la ceremonialul religios, închinându-se înainte lui Hristos răstignit pe cruce. Femeile vopsesc ouăle în roşu, culoare simbolizând sângele vărsat de Iisus şi gătesc Tsoureki, un cozoanc specific acestei săbători greceşti. Aceste bunătăţi urmează a fi puse pe masă, după Înviere, în duminica de Paşte. Acestea sunt cele mai cunoscute obiceiuri de Paşte la greci.

Obiceiuri de Paşte la greci: Vinerea Sfânta - Megali Paraskevi

Megali Paraskevi, Vinerea Sfânta, ori, cum îi spunem noi, Vinerea Seacă sau Mare, este o zi dedicată doliului, tristeţii inspirate de moartea Mântuitorului. Clopotele bisericilor bat toată dimineaţa anunţând funebrul eveniment. Fetele decorează Epitafio, un fel de catafalc al lui Iisus, iar în biserici se ţin slujbe de înmormântare pentru Hristos. În această zi, femeile nu au voie să muncească, iar bărbaţilor le e interzis să joace cărţi. Odată cu apusul soarelui, Epitafio este purtat pe străzile oraşelor şi satelor, urmat de o procesiune tăcută, funerară. Iată una dintre cele mai vechi obiceiuri de Paşte la greci!

Obiceiuri de Paşte la greci: Sâmbătă Sfânta - Megalo Savvato

Cu prilejul Sâmbetei Sfinte sau Sâmbetei Paştelui, dimineaţă are loc o nouă slujbă, iar bisericile sunt încărcate de flori. În zonele rurale, femeile sacrifică mieii pentru Duminică Paştelui. Totodată, cu acest prilej, sunt pregătite delicioase plăcinte cu brânză, purtând numele de kalitsounia. În Cretă, copiii încropesc o “efigie”, un manechin înfăţişându-l pe Iuda, pe care îl ard în mari focuri de tabăra mai târziu, după miezul nopţii. Acestea sunt cele mai cunoscute obiceiuri de Paşte la greci.

Anastasi, Învierea Domnului, celebrată la miezul nopţii, reprezintă un punct culminant al Săptămânii Mari. Numeroşi credicinciosi se adună în faţă bisericilor, participând la slujba de Înviere şi la aprinderea Sfintei Lumini. După ce preoţii împartă Sfânta Lumina tuturor participanţilor, întreagă adunare strigă “Christos Anesti!”, “Hristos a înviat!” Oamenii merg spre case cu lumânările aprinse, folosindu-le pentru a face o cruce neagră pe uşile locuinţelor înainte de a paşi înăuntru.

În acest fel se marchează sfârşitul Postului Paştelui. Imediat ce ajung acasă, credincioşii se înfruptă cu Mageiritsa, un fel din măruntaie de carne, cu ouă roşii şi kalitsounia.

Obiceiuri de Paşte la greci: Duminica Paştelui

Familiile şi prietenii se adună în jurul unor mese festive, adeseori la iarbă verde, ospatându-se cu carne de miel, însoţită de numeroase alte delicatese şi vin. Muzică şi dansurile sunt la ordinea zilei. Acestea sunt cele mai cunoscute obiceiuri de Paşte la greci. “Kalo Paska!” În greceşte, “Paşte fericit!”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Panoramă Manhattan FOTO SHUTTERSTOCK
vizual craciunite jpg
image png
find the star min jpg
image png
masini trafic  Foto carVertical jpg
table istock jpg
sursa pro (3) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net